Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Brexit-aftale kan koste dyrt i danske fiskerihavne

Søgeord:

3. januar 2021  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

455 gange

Læses i øjeblikket af:

0

- Prisen for brexit-aftale er katastrofal høj, lyder det fra Danmarks Fiskeriforening.

 

Brexitaftalen kommer til at koste dansk fiskeri dyrt. Det står klart, efter indholdet i aftalen mellem EU og Storbritannien er faldet på plads.

 

Danske fiskere henter normalt op mod 40 procent af deres fangster og 30 procent af omsætningen i britisk farvand. Fra nytår skal de danske fiskere for at fastholde adgangen til britisk farvand afgive fiskekvoter til Storbritannien til en værdi i omegnen af 1,5 mia. kr. Det er en høj pris, som skaber dyb bekymring hos formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend Erik-Andersen.

 

- Det her er meget alvorligt. Vi forventer, at fiskere vil miste deres levebrød, og det bliver et hårdt slag mod Danmark og mod Nord- og Vestjylland, hvor fiskeriet spiller en særlig rolle og er livsnerven i mange lokalsamfund. Jeg har dyb medfølelse over for de mennesker, der risikerer at miste deres arbejde og levebrød som følge af denne urimelige aftale. Det gælder vores egne medlemmer. Og det gælder dem, der er beskæftiget i følgeerhvervene omkring fiskerihavnene, lyder det fra Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.

I Danmarks Fiskeriforening vil man nu kigge nærmere ind i de konkrete tal for at gøre boet op. Desværre tegner der sig allerede nu et billede af, at regningen for brexit havner hos de fiskere, der leverer de helt almindelige spisefisk så som torsk, sej og rødspætte, der er populære hos de danske forbrugere. Det vækker stor bekymring hos Danmarks Fiskeriforening.

 

- Det er meget bekymrende, at regningen for brexit rammer nogle fiskere hårdere end andre. Det ser ud til, at konsumfiskeriet kommer til at betale en urimelig stor andel af prisen for adgang, og det kan blive ødelæggende for deres forretning, siger Svend-Erik Andersen.

 

Forhandlingerne om Brexit har været langstrakte, og det har været et afgørende ønske fra fiskerierhvervet, fra regeringen og fra EU’s forhandlere, at EU’s fiskere fortsat skal kunne fiske i britisk farvand efter de nuværende fordelingsnøgler for fiskerikvoterne, der betyder, at fiskeriet i store træk vil kunne fortsætte som i dag. Selvom det har været en stærk alliance, må Danmarks Fiskeriforening erkende, at det ikke har været tilstrækkeligt.

- Selvom vi står med det resultat, vi frygtede, skal regeringen have ros for at have kæmpet for dansk fiskeri. Desværre har den vedholdende indsats ikke været nok. Nu skal regeringen vise, at de bakker op om fiskeriet. Vi opfordrer derfor til, at der indkaldes til politiske forhandlinger om en brexit-pakke til dansk fiskeri. Pakken skal sikre, at vi fastholder så mange arbejdspladser som overhovedet muligt på kort og lang sigt, og at vi samtidig ruster fiskeriet til at bidrage endnu mere til den grønne omstilling, hvor dansk fiskeri allerede ligger helt fremme blandt de mest bæredygtige i verden, lyder det fra Svend-Erik Andersen. /anga.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk