Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

- Danmark skal være drivkraft i den europæiske digitalisering

Søgeord:

3. maj 2022  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

159 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Trine Bramsen talte ved ITD/Europabevægelsen-konference.

 

ITD og Europabevægelsen stod fredag bag konferencen ’Vejen til europæisk digitalisering’, hvor der blev diskuteret cybersikkerhed og digitalisering af vejgodstransportens mange fysiske dokumenter.

 

Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden, men transportsektoren halter efter i den digitale omstilling, lød en af hovedkonklusionerne på konferencen.

 

Transportminister Trine Bramsen indledte dagen og lagde vægt på, at digitalisering er afgørende også for den grønne omstilling. Hun pegede på en digitalisering af kørekortområdet i EU som et af de oplagte initiativer på europæisk plan, hvor det digitale kørekort stadig ikke kan bruges på tværs af lande.

 

Derudover nævnte ministeren, at flere data, for eksempel fra de kommende kørselsafgifter for lastbiler, kan give værdifuld viden om eksempelvis kørselsmønstre. Hun understregede dog også, at deling af data ikke må være følsomt for hverken borgere eller virksomheder.

Flere lande fodslæbende

I paneldebatten satte europaparlamentsmedlem Søren Gade blandt andet fokus på, at digitalisering er kommet for at blive. Men europaparlamentarikeren huskede samtidig på, at krydsning af landegrænser i 99 ud af 100 tilfælde stadig kræver papirarbejde.

 

Derfor skal man på EU-plan sætte skub digitaliseringen, men mange lande er fodslæbende og slet ikke så langt fremme med digitalisering som Danmark. Her blev Tyskland flere gange i debatten nævnt som et land, der er med til at bremse udviklingen på europæisk plan.

Flere løsninger

Tobias Panduro fra Erhvervsstyrelsen pegede blandt andet på, at usikkerheden om det ukendte ofte er med til at afholde virksomheder fra at gå i en digital regning. Derfor arbejder Erhvervsstyrelsen på at gøre virksomheder trygge ved at kaste sig ud i digitalisering.

 

En anden løsning er ikke kun at have en top-down tilgang til digitalisering. Allan Larsen, der er professor på DTU, understregede, at det er vigtigt at få virksomhederne til at efterspørge de digitale løsninger og ikke alene fokusere på, hvad politikere og organisationer mener er vigtigt.

 

Netop den bottom-up tilgang til digitalisering arbejder ITD på.

 

- Vi skal simpelthen tage virksomhederne i hånden, og hjælpe dem skridt for skridt til at digitalisere deres virksomheder. Det er også en af årsagerne til, at ITD har etableret ITD Logtech Hub, som arbejder målrettet med at guide vognmandsvirksomheder i digitalisering, siger Henriette Kjær, politisk chef i ITD, som takker for den gode debat på konferencen.

- Det var utrolig positivt at høre de mange budskaber om digitalisering på konferencen i dag. Vi anerkender fuldt ud de danske myndigheders og Kommissionens store arbejde med området. Jeg er dog stadig bekymret for, at ikke alle virksomheder kommer med på vognen i transportbranchen. Vores styrke er den store diversitet af små, mellemstore og store virksomheder. Det kan gå tabt, hvis de mindre virksomheder sakker bagud på digitalisering, så det er bestemt et vores fokusområder i ITD, afslutter Henriette Kjær.

 

/anga.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk

Ret cookie-samtykke