Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Dansk eksport af levende dyr i fare

Søgeord:

8. november 2021  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

431 gange

Læses i øjeblikket af:

1

EU-Parlamentet vil begrænse transporttiden på dyretransporter til kun otte timer.

 

En håndfuld medlemmer af Europaparlamentet besøgte i sidste uge Danmark, for med egne øje at se, hvordan transporten af levende dyr foregår. De kommer alle fra det udvalg i Euroaparlamentet, der følger dyrevelfærdsområdet.

 

Europaparlamentsmedlemmet Tilly Metz fra Luxembourg, der er en del af den grønne gruppe i parlamentet, udtalte ved et pressemøde fredag i København, at besøget i Danmark skyldes to forhold. Dels den meget omfattende danske eksport af levende svin og det faktum, at danske eksportører af levende dyr ligger i helt fremme i front i EU, når det gælder om at sikre transporterne foregår så dyrevelfærdsvenligt som muligt – blandt andet ved at anvende moderne teknologi.

 

- Vi har besøgt Danmark for at hente inspiration til hvordan vi kan hæve standarterne i fremtiden.Mange af de teknologier, der anvendes i Danmark bør indføres i resten af EU, og de kan sammen med GPS-overvågning være med til at forbedre kontrollen med transportern af levende dyr makant, sagde Tilly Metz.

Men hun var også stærkt kritisk over for de lange transporttider, som de nuværende regler for transport af levende dyr tillader. Her ønsker hun en maksimal transporttid på otte timer.

 

Besøget i Danmark kommer forud for, at parlamentsudvalget i december i år forventes at fremsætte en række anbefalinger for stramning af kravene til transport af levende dyr. I starten af 2022 skal Europaparlamentet så stemme om anbefalingerne. Herefter forventes EU-Kommissionen bruge parlamentets anbefaling som grundlag for et forslag til nye regler på området, som efter planen vil blive fremsat i 2023.

Enden på eksport af smågrise?

Det danske Europaparlamentsmedlem Niels Fuglsang (S) har også længe kritiseret de lange tilladte transporttider. Lige som Tilly Metz ønsker han, at transporttiden reduceres til kun otte timer.

 

- Der er også behov for meget mere enkle regler, som gør det lettere for alle, at anvende og administrere og håndhæve reglerne. Her vil en klar regel om maksimalt otte timers transporttid også være med til at forenkle reglerne, sagde Niels Fuglsang.

 

Danmark eksporterer hvert år omkring 15 millioner levende dyr. Eksporten af smågrise til andre lande udgør alene cirka 12,5 millioner dyr årligt.

En af de danske landmænd, der havde slået dørene op for parlamentets delegation var Asger Christensen, der selv er medlem af Europaparlamentet for Venstre.

Han vurderede på pressemødet, at en maksimal transporttid på otte timer vil betyde et farvel til størstedelen af den danske milliardeksport af levende dyr.

 

- Det vil lukke eksporten af smågrise, sagde Asger Christensen.

 

Han understregede, at han ikke var imod forbedringer af dyrevelfærden – tvært imod. Han var blandt andet klar til at drøfte begrænsninger i transporttiden for eksport af levende dyr til slagtning.

 

Læs meget mere fra pressemødet i næste nummer af Transport Tidende.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com