Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Engelbrecht ofret på Enhedslistens grønne alter

Søgeord:

4. februar 2022  |  

Af Anders Per Gajhede

Læst i alt:

303 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Kommentar af Anders P. Gajhede, ansvarshavende redaktør – Transport Today.

 

Er forløbet om de manglende CO2-beregninger nok til at vælte transportministeren? Processen har ikke været køn, men isoleret set, nej.

 

Benny Engelbrecht er derimod blevet ofret på Enhedslistens hellige grønne alter i kølvandet på længere tids opsparet frustration over regeringen. Havde forholdet mellem de to partier været bedre, havde forløbet ikke fået den konsekvens, at en minister måtte gå.

 

Flagskibet forliste på det grønne rev

Man må formode, at Enhedslisten nu har fået afløb for den bitterhed, partiet har opsparet til den socialdemokratiske regering, siden det selv tilsluttede sig som støtteparti og en af de bærende søjler i regeringsdannelsen i sommeren 2019. Blandt andet har partiet været utilfreds med regeringens håndtering af minksagen, og regeringens økonomiske politik er heller ikke blevet mødt med stående ovationer hos Villadsen og Co.

Kursen var ellers stukket pænt ud i søkortet frem mod 2035. Men transportministerens flagskib – infrastrukturplanen ’Danmark fremad’ – er alligevel endt med at grundstøde på realiteternes rev. Nuvel, aftalen findes stadig, selv om den nok efter dette forløb skal tages op af skuffen og gås igennem med den grønne tættekam. Men Engelbrechts karriere som transportminister er forlist.

 

Ministeren skulle i forhandlingerne have været mere åben om de manglende CO2-tal, hvilket han også selv har erkendt. Kommunikationen var mangelfuld – i værste fald stærkt kritisabel. Men er det nok til at tvinge ham til at gå af? Nej. På den måde at ofre transportministeren på det grønne alter er at føre sagen for vidt.

Regeringens to øvrige støttepartier, Radikale og SF, mente efter samrådet, at den rette konsekvens ville være, at Folketinget udtalte kritik af Engelbrecht. Selv ikke Liberal Alliance finder sagen så alvorlig, at den skal have så grelle konsekvenser – på trods af at oppositionspartier som oftest ikke har nogen som helst interesse i at frede ministre.

 

Flere af Transportudvalgets medlemmer udtrykte på torsdagens samråd, at forløbet ikke havde været kønt, men at man glædede sig over, at en ny CO2-beregningsmodel nu var på trapperne.

 

De fire fremmødte fra Enhedslisten og Frie Grønne – Mai Villadsen (EL), Henning Hyllested (EL), Sikandar Siddique (FG) og Susanne Zimmer (FG) – lignede og lød derimod som nogen, der på forhånd havde gjort sin stilling op – uanset hvad ministeren så svarede. Det har nu haft den alvorligste konsekvens for en ellers vellidt, populær og respekteret Benny Engelbrecht som transportminister.

Som nævnt regnes sagen ikke blandt de alvorligste, og derfor skulle det undre mig, om ikke vi får at se Benny Engelbrecht på en betydningsfuld post igen.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk

Ret cookie-samtykke