Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Erhvervsstøtte-aftale hjælper ikke selvstændige

Søgeord:

16. marts 2020  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

192 gange

Læses i øjeblikket af:

0

DI: Aftale om lønkompensation vil redde danske arbejdspladser.

 

Regeringen har sammen med arbejdsmarkedets parter indgået en aftale, som kompenserer virksomhederne for en del af lønudgifterne til de mange medarbejdere, som er eller bliver sendt hjem. Ifølge DI kan aftalen blive en tiltrængt redningskrans til mange virksomheder, som er presset hårdt på deres levegrundlag og står over for at skulle afskedige medarbejdere.

 

- Vi står i en helt ekstraordinær og ekstraordinært vanskelig situation. Jeg er lettet over, at vi kan være med til præsentere denne løsning med lønkompensation, som DI har arbejdet intenst for i den seneste periode. Aftalen vil redde arbejdspladser, redde virksomheder fra lukning, og den kan være med til at begrænse nogle af de permanente skader på vores samfund som følge af denne alvorlige krise, siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen i en pressemeddelelse.

Undgår ikke store tab

Den statslige lønkompensation til fyringstruede lønmodtagere vil udgøre ¾ af de samlede lønudgifter for de omfattede medarbejderes løn månedligt, dog maksimalt 23.000 kr. pr. måned pr. fuldtidsansat. For timelønnede kan den statslige lønkompensation udgøre 90 pct., dog maksimalt 26.000 kr. pr. måned pr. omfattet fuldtidsansat.

 

Virksomhederne kan være omfattet af ordningen i maksimalt tre måneder, og det er en forudsætning for at bruge ordningen, at virksomheden ikke afskediger nogen medarbejdere eller anvender andre ordninger, som giver mulighed for at sende dele af medarbejderne hjem uden løn.

 

DI-direktøren understreger, at danske virksomheder ikke undgår store tab som følge af corona og de markante tiltag, som regeringen og myndigheder har taget for at værne om danske menneskeliv.

- Der er ingen nemme løsninger på denne krise, og aftalen her er ikke noget endegyldig svar på de massive problemer, som virksomhederne står med. Vi kommer til at se flere konkurser og afskedigelser, hvis situationen her fortsætter. Og der vil være brug for flere erhvervspolitiske tiltag målrettet særligt hårdt ramte brancher som eksempelvis luftfarten. Men det er en mulig redningskrans til nogle af de mange trængte danske virksomheder, som er presset hårdt på deres levegrundlag og søger et alternativt til at afskedige medarbejdere - eller helt dreje nøglen om, siger DI-direktøren.

 

Løsning for mange men ikke for alle

Han understreger, at aftalen er udtryk for, at alle dele af samfundet rykker sammen og tager et medansvar for komme igennem krisen.

 

- Jeg vil gerne kvittere for den lydhørhed og vilje til at handle, som vi har oplevet fra regeringen i denne situation – såvel som fra lønmodtagerne. Selv med denne mulighed vil virksomhederne skulle bære store lønudgifter i en tid, hvor deres indtjening er under maksimalt pres. Men de får en hjælpende hånd, hvis de sender medarbejdere hjem med løn – og de kan fastholde deres folk. Det er blevet efterspurgt af tusindvis af virksomheder, som DI har talt med de seneste dage, siger DI-direktøren.

Han peger på, at både DI og regeringen nu skal følge situationen tæt.

 

- For nogle virksomheder vil aftalen her være en oplagt løsning – og for nogle vil det ikke, fordi lønkompensationen er betinget af, at de ikke afskediger nogen medarbejdere eller sender dem hjem uden løn, selv om de måtte have mulighed for det. Vi vil følge meget tæt nu, hvordan aftalen her kommer til at virke i den hårde virkelighed, som virksomhederne og deres medarbejdere står i lige nu, siger Lars Sandahl Sørensen.

Dagpenge til ejer/ledere

I organisationen SMWdanmark efterlyser man en løsning, der også hjælper Danmarks mange selvstændige erhvervsdrivende.

 

- Nu får arbejdsgivere en håndsrækning med lønnen til deres ansatte og det er rigtig fint, men igen overses de selvstændige ejerledere fuldstændig," siger SMVdanmarks vicedirektør Jakob Brandt.

 

SMVdanmark tager som udgangspunkt godt imod den nye trepartsaftale, som regeringen, Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening netop har præsenteret - en aftale, der giver statslig lønkompensation til privatansatte på 75 pct. af lønnen.

 

Men vicedirektør i de små og mellemstore virksomheders hovederhvervsorganisation SMVdanmark, Jakob Brandt, påpeger, at det ikke hjælper de mange små selvstændige virksomhedsejere, der lige nu er truet af manglende indtjening.

 

- Det er rigtig godt, at staten nu tager hovedparten af udgifterne til de privatansattes løn på sig. Det betyder, at mange lønmodtagere i princippet kan bevare deres job, men det hjælper jo ikke meget, hvis selve virksomheden, de er ansat i, ikke overlever, siger Jakob Brandt.

- Problemet er, at mange selvstændige ikke er ansat i et selskab. De har et personligt ejet selskab. De er ejerledere. Det er ikke som direktøren i Danske Bank eller andre store virksomheder, der er etableret som selskaber og dermed har ansat deres direktører. Med den her aftale får selskabers direktører nu 75 pct. af deres løn dækket, mens der ingen lønkompensation er til ejerlederne. Dem overser man fuldstændig i den her hjælpepakke til erhvervslivet,  siger han.

 

- Hvis ikke der kommer en hjælpende hånd til ejerne af de her personligt ejede virksomheder, så kan vi godt indstille os på, at de indenfor kort tid må dreje nøglen om. Vi synes, at regeringen må se på, om ikke man kan give ejerledere direkte adgang til dagpenge uden, at de behøver at lukke deres virksomhed.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk