Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Farvel til den skadelige 11 kilo-regel

Søgeord:

8. september 2021  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

319 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Afskaffelse af omstridt 11-kg-regel sendt i høring.

 

Transportminister Benny Engelbrecht har netop sendt et lovforslag i høring, som indeholder et forslag om at fjerne den såkaldte 11 kilo-regel. Den regel har stået i vejen for at sikre fair konkurrence mellem lastbiler og varebiler.

 

Det skriver brancheorganisationen ITD.

 

Der har hidtil ikke været flertal i Folketinget for at fjerne reglen, men med lovforslaget ser det nu ud til, at transportministeren har fundet et flertal.

 

Det glæder ITD, der længe har arbejdet aktivt for at få fjernet reglen, og derfor skal der lyde en stor ros til ministeren for at fremsætte lovforslaget.

Umulig at kontrollere

Siden reglerne om tilladelse til godskørsel med varebiler trådte i kraft i 2019, har det været muligt for virksomheder, der leverer stykgods på mindre end 11 kilo at køre godskørsel uden tilladelse. Det har ført til et system, som både politiet og Færdselsstyrelsen har haft vanskeligt ved at administrere og kontrollere, og det har stået i vejen for at få sikret ordnede forhold i varebilbranchen og fair og lige konkurrencevilkår mellem lastbiler og varebiler.

 

- Da man i 2019 indførte krav om tilladelse for at køre godskørsel med varebil, var det for at få ryddet op i varebilsbranchen, som var præget af mange udfordringer, og hvor arbejdet langt fra altid foregik under ordnede forhold. I mellemtiden har reglen vist sig stort set umulig at kontrollere. Vi har løbende haft en god dialog om problemstillingen med partierne i Folketinget, og vi er derfor meget glade for, at det nu ser ud til, at transportminister Benny Engelbrecht har skaffet sig et flertal for at fjerne reglen, siger chefkonsulent hos ITD, Jens Hvid Bang.

Harmonisering med vejpakken

Samtidig med forslaget om at fjerne 11 kilo-reglen foreslår transportministeren at hæve vægtgrænsen fra 2.000 kilo til 2.500. På den måde vil reglerne for national godskørsel med varebiler komme til at harmonere med de kommende regler for international godskørsel med varebiler, som er en del af EU’s Vejpakke, der træder i kraft næste år.

 

- I ITD arbejder vi for ens regler på tværs af grænserne, og vi mener, at det er klogt at bruge de samme vægtgrænser i Danmark, som man bruger i EU. Helt overordnet set støtter vi at få regler harmoniseret, og vi mener derfor også, at der skal gælde de samme regler for godskørsel – uanset om det foregår med varebil eller med lastbil. Hvis det ikke sker, vil vi i fremtiden blot opleve, at branchens problemer og udfordringer flytter fra lastbilerne og over i varebilerne. Det er uholdbart i forhold til at sikre ordentlige arbejdsforhold i branchen, udtaler Jens Hvis Bang.

Før reglerne kan træde i kraft, skal de behandles i Folketinget. ITD vil følge Folketingets behandling tæt og vil arbejde aktivt for at sikre, at der vil være flertal for at få fjernet 11 kilo-reglen.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com