Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Fregatten Esbern Snare kaldt hjem til Danmark

Søgeord:

18. februar 2022  |  

Af Lars Myrup Lassen

Læst i alt:

436 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Forsvarets piratjagt i Guineabugten er blevet afbrudt på grund af krigstruslen i Ukraine.

 

Esbern Snare hjemtages fra Guineabugten og sættes på skærpet beredskab i NATO’s reaktionsstyrke. Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

 

Det er den voldsomme russiske styrkeopbygning i og langs grænsen til Ukraine, der nu skønnes at være så alvorlig, at Forsvarskommandoen har anbefalet at fregatten hentes til Europa, hvor orlogsskibet skal indgå i NATO’s reaktionsstyrker.

 

Dermed afbrydes den danske jagt på pirater i Guineabugten halvanden måned tidligere end planlagt.

 

Ros fra rederierne

Udmeldingen vækker ærgrelse i Dansk Rederier, der har presset på for at få dansk sømilitær opbakning til bekæmpelse af pirateri i Guineabugten, siden tre dansk opererede skibe blev udsat for piratoverfald hen over årsskiftet 2020-2021.

 

Tidligere forsvarsminister Trine Bramsen (S) erklærede hurtigt sin støtte rederiernes ønske og fregatten Esbern Snare blev sendt til Guineabugten i november 2021, hvor orlogsskibet har bidraget mærkbart til at forbedre sikkerheden for den civile skibstrafik i området.

- Vi forstår til fulde, at situationen i Ukraine og Rusland kræver fuld fokus, og at danske militære kapaciteter skal kunne flyttes rundt med kort varsel. Vi er ærgerlige over, at Esbern Snare bliver kaldt hjem før tid, for dens tilstedeværelse har kort sagt været en kæmpe succes. Men vi står i en helt ekstraordinær udenrigspolitisk situation og bakker fuldt og helt op om regeringens beslutning om at kunne indsætte Esbern Snare andre steder, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.

 

Mens Esbern Snare har patruljeret i Guineabugten, har ikke et eneste danskflaget eller danskopereret skib været udsat for et piratangreb. I modsætning til samme periode året forinden, hvor tre danskopererede skibe blev angrebet af pirater.

Under missionen i Guineabugten har Esbern Snare og Frømandskorpset været sat ind flere gange ved formodede piratangreb på udenlandske handelsskibe.

 

- Besætningen på Esbern Snare har vist, at de er fuldt i stand til at afværge et piratangreb. Koordineringen mellem danske skibe i området og Esbern Snare har været eksemplarisk og forebyggende, og vi kan ikke takke de udsendte besætningsmedlemmer nok for deres indsats. Det betyder helt enormt meget for søfolkenes sikkerhed og deres familiers tryghed, siger Anne H. Steffensen.

Mulig ny piratjagt

Piratangrebene i Guineabugten sker oftest fra de sene efterårsmåneder til begyndelsen af foråret. Her er vejret i området mest roligt, så piraterne nemmere kan operere i deres små både langt ude på havet. Derfor er Danske Rederier også glade for, at regeringen ikke afviser at genoptage en lignende indsats på et senere tidspunkt.

 

- Lige nu er fokus naturligt nok på Ukraine og Rusland. Men jeg vil understrege at trods kritik af indsatsen i Guineabugten fra mange sider, så har den været helt afgørende set fra vores og søfolkenes side. Jeg er glad for, at forsvarsministeren ikke vil afvise, at Danmark vil genoptage en lignende indsats igen. Det drøfter vi meget gerne, siger Anne H. Steffensen.

Forsvaret vurderer, at en hjemsejlads fra Esbern Snares nuværende operationsområde i Guineabugten vil tage omkring to uger. Fregatten skal herefter klargøres til det skærpede beredskab i NATO’s reaktionsstyrker.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk