Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Grøn mobilitetsplan for transporten

Søgeord:

1. oktober 2019  |  

Af Lars Myrup Lassen

Læst i alt:

529 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Transportminister Benny Engelbrecht (S) fastslog at grøn mobilitet ikke er lige med mindre mobilitet.

 

Transportminister Benny Engelbrecht (S) var hovedtaler på DI Transports Årsdag i Industriens Hus i København i sidste uge. Her var det regeringens ambitiøse klimaplan, der var i centrum.

 

- Som I ved har vi i den nye regering meget høje klimaambitioner. Vi vil sænke Danmarks CO2-udledning med 70 procent i 2030 og hvis det mål skal nås, så kommer vi ikke uden om, at sænke transportens CO2-udledning. Det gælder for både persontransporten i biler og godstransporten. Det er helt uundgåeligt.

 

- Derfor skal vi selvfølgeligt turde sætte nogle ambitiøse ambitioner og vise omverdenen, at det faktisk er noget vi formår at gøre. Samtidig skal vi sikre, at vi udnytter det eksportpotentiale, der ligger i at udvikle og producere grønne teknologier.

Samarbejde

Transportministeren fremhævede, at regeringen ønsker at samarbejde med erhvervslivet, herunder transportbranchen, om den grønne omstilling. Han henviste her til statsminister Mette Frederiksens invitation til at indgå i partnerskaber om at sænke Danmarks CO2-udledning.

 

- Det er simpelthen nødvendigt, at vi samarbejder om at reducere vores CO2-udledning. Derfor er regeringen også glad for, at Dansk Industri (DI) har lanceret en plan, der støtter de ambitiøse mål. Jeg tror ikke vi når i mål, hvis ikke vi samarbejder tæt om at finde de rigtige grønne løsninger, der bidrager til en reel reduktion af CO2-udledningen, sagde Benny Engelbrecht.

 

 

Et af de helt store temaer, er at vi skal have flere grønne personbiler ud og køre på vejene.

Her erkendte transportministeren, at det bliver nødvendigt, at oplægge beskatningen på personbiler for at fremme udskiftningen af benzin- og dieseldrevne biler med el-drevne.

- Vi har sat 2030, som mål for hvornår diesel- og benzinbiler skal være udfaset fra nysalget. Det er nemt nok for os, som ikke bilproducerende land at gøre. Man skal bare huske, at for at gøre det, skal vi også have EU-Kommissionen opbakning.

 

- Vi skal som nævnt også se på den tunge transport. Når vi taler om busser, så er 11 procent i dag grønne. Der er en hel del busser, der kører på biogas og der er også flere el-busser ude på vejene, takket være kommunerne.

 

Mobilitet

Transportministeren fastslog samtidig, at alle tiltag for at omstille transportsektoren til en grøn og klimavenlig fremtid forudsætter, at det ikke sker på bekostningen af mobiliteten for såvel personer som gods.

 

- Hvis ikke vi sikrer, at gods og personer er mobile – også på tværs af landegrænser, så går det ud over konkurrenceevnen og væksten. Derfor skal der fortsat investeres i mobilitet. Ellers bliver der ikke råd til den grønne omstilling, sagde transportminister Benny Engelbrecht.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk