Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Grøn omstilling: Få nu de afgifter ned

Søgeord:

25. juni 2021  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

191 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Klimavenlig biogas til den tunge transport og køretøjer, der kan køre på den, er hyldevarer – men høj afgift blokerer.

 

For nylig afviklede DTL-Danske Vognmænd et meget succesfuldt web-seminar om el-lastbiler. Onsdag var turen kommet til spørgsmålet om biogas, i samarbejde med Biogas Danmark. Og konklusionen var klar hele vejen rundt fra producenter til vognmænd. Afgiften skal ned.

 

På webinaret var der indlæg om biogasproduktionen i Danmark, om markedsforhold, tankningsinfrastruktur og konkurrencen i fremtiden, og igen var interessen for webinaret stor.

 

Lavest afgift på diesel

Gennemgående berørte samtlige indlægsholdere den stopklods for udvikling, der ligger i de høje afgifter på biogas, som ligger 20 – 25 procent over dieselafgifterne. Der er rigeligt med biogas, men afgifterne bremser udviklingen, og det gælder i forhold til mange andre lande i Europa.

 

DTL’s adm. direktør Erik Østergaard er ikke overrasket:

- Det er meldingen, vi får fra alle sider. De danske afgifter er første hurdle på vejen til at lave en grøn omstilling med brændstoffer, der er realistiske til de tunge køretøjer. Vi savner en politisk ledetråd i forhold til de mange ambitioner, man lukker ud.

 

Danmark har således høje ambitioner om grøn omstilling, og transportbranchen er i skudlinjen. Men vognmændene er udfordret af, at der ikke er noget klart svar på, hvad der er den rette vej for transportbranchens omstilling til mere grøn transport og mindre brug af fossil diesel.

 

En af konklusionerne er, at biogas er en af de billigste og mest effektive måder at gøre noget for klimaet. Tilmed var biogasbranchen stålsatte på, at der vil være rigeligt af biogassen, så forsyningssikkerheden kan opfyldes. Brintlastbiler har noget længere udsigt og kan tidligst forventes i 2023 eller senere lyder det fra lastbilproducenterne

Branchen er præget af intens konkurrence, og alternativerne til diesel er markant dyrere, og vognmændene meget opmærksomme på, om omstilling til mere grøn transport vil svække konkurrenceevnen i forhold til diesel og konkurrenterne i udlandet. Afgiftsforholdene er derfor særdeles vigtige, var en af konklusionerne på webinaret.

 

I dag findes der 17 stationer i Danmark, hvor man kan tanke biogas. Hvis forholdene i Danmark skulle være som i Tyskland, skulle vi her i landet allerede i dag have 90 stationer, lød det fra en indlægsholder.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com