Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Grønnere tung transport

Søgeord:

29. juni 2021  |  

Af Lars Myrup Lassen

Læst i alt:

242 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Infrastrukturplanen – fortsat usikkerhed om udrulningen af en grønnere dansk vejgodstransport.

 

Partierne i Folketinget er enige om af afsætte en pulje på i alt 275 mio. kr. til udrulning af drivmiddelinfrastruktur for den tunge vejtransport. Her er fokus p.t. primært på biogas-baserede drivmidler til lastvogne, mens el/batteri-drift ikke er nævnt. Der er derfor heller ingen planer om ladestandere til el-lastvogne på motorvejsrastepaldserne.

 

Ved præsentationen af den store infrastrukturaftale spurgte Transport Tidende ministrene og transportordførerne, om de mente, at de 275 mio. kr., der er afsat til udbygningen af en grønnere drivmiddelinfrastruktur til den tunge transport, er tilstrækkeligt – blandt andet når en lastvognsproducent med en køreklar el/batteridrevet lastvogn på produktprogrammet – skal have tre gange så meget for den, som en tilsvarende dieseldrevet lastvogn. Oven i kommer en regning på en kvart million til en ladestander plus tilkoblingen til elnættet.

- Omkring den grønne vejgodstransport, så blev vi i sidste uge enig om en konkret udmøntning af en pulje på det grønne område, som dels understøtter nogen af de innovative front runners, der er i forhold til lastbiler – både i form af infrastruktur og i form af støtte til anskaffelse af biler. Der skal først laves en strategi for drivmidler, og bagefter har vi så 275 millioner kroner, som vi derefter kan beslutte, hvordan skal anvendes for at støtte udrulningen af klimavenlige lastbiler. Der er ingen tvivl om, at det bliver dyrt nu, men at det på sigt bliver billigere, sagde transportminister Benny Engelbrecht.

 

Indledningsvist udarbejdes en strategi, som skal medvirke til at understøtte de investeringsbeslutninger, som giver de bedste samfundsøkonomiske afkast på længere sigt, og som blandt andet kan belyse hvilke overordnede rammebetingelser, staten bør sætte for udrulningen af drivmiddelinfrastrukturen.

Strategien skal være udarbejdet senest i 2022. Herefter mødes parterne og tager stilling til udmøntning af puljen.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk