Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Grov fusk med tachograf

Søgeord:

20. oktober 2020  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

458 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Kontrol af lettisk chauffør viste omfattende snyd med førerkort.

 

Tirsdag den 13. oktober var politiet tidligt på færde ved Karlslunde Rasteplads på Køge Bugt Motorvejen.

 

En nyere lettisk lastbil fra 2017 blev bragt til standsning kl. 06.30, og betjente fra Tungvognscenter Øst ved Midt- og Vestsjællands Politi kontrollerede, om alt var i orden.

 

Ved kontrol af tachografen kunne politiet konstatere, at det isatte førerkort ikke tilhørte den 38-årige lettiske fører bag rattet.

 

Det fremgår af en skriftlig meddelelse fra Midt- og Vestsjællands Politi.

 

- Det er naturligvis vigtigt, at føreren benytter sit eget, personlige førerkort, så vi kan sikre os, at føreren rent faktisk har overholdt sin køre- og hviletid. Hvis føreren skifter førerkort undervejs og benytter andres førerkort, kan vi ikke kontrollere, om han blandt andet har afholdt de nødvendige hvil på turen, siger politikommissær Henrik Fobian, der er leder af Tungvognscenter Øst i Midt- og Vestsjællands Politi.

 

Politiet ransagede derfor lastbilen for at undersøge, om chaufføren ved en fejl kunne have fået forbyttet sit førerkort med en anden chaufførs, men gemt under et gulvtæppe i lastbilen fandt politiet den 38-årige chaufførs personlige førerkort indpakket i aluminiumsfolie.

Efterforskning af misbrug

Politiet gennemgik lastbilens tachograf og de registrerede køre- og hviletider. Her kunne tungvognsbetjentene se, at der var tale om omfattende snyd med det isatte førerkort, der tilhørte en 62-årig mand fra Letland.

 

De seneste 28 dage var den 62-åriges førerkort blevet misbrugt 18 gange, men den standsede 38-årige chauffør kunne kun mistænkes for otte af de 18 forhold.

 

Politiets efterforskning af sagen skal derfor nu klarlægge omstændighederne ved de øvrige ti tilfælde med misbrug af den 62-åriges førerkort, og politikommissær Henrik Fobian understreger at det er politiets opfattelse, at misbruget er en overtrædelse af straffelovens bestemmelser om personelfalsk.

 

- Vi ser gentagne gange, at førere forsøger at omgå reglerne for køre- og hviletider, og det er helt uacceptabelt. Det er regler, der sikrer sikkerheden på vejene, og de skal overholdes. Denne sag er et eksempel på et mere fantasifuldt forsøg, men det er i den grad også mere alvorligt. Vores betjente er specialister på området, og de går ikke på kompromis med kontrollens kvalitet, så selv de fantasifulde forsøg bliver opdaget. Vi har sigtet føreren for overtrædelse af straffeloven, og vi overlader det nu til domstolene at vurdere grovheden strafferetligt, siger lederen af Tungvognscenter Øst.

Den standsede fører er desuden sigtet for overtrædelse af køre- og hviletidsbestemmelserne, idet han blandt andet i løbet af et helt døgn kun foretog ét hvil på en time og fire minutter. Desuden kan føreren formentlig se frem til en frakendelse af førerretten i Danmark.

 

Straffesagen skal nu afgøres ved et retsmøde den 18. november ved Retten i Roskilde.

 

Lastbilen er tilbageholdt af politiet, indtil den lettiske virksomhed har betalt en bøde på mere end 400.000 kr. /anga.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk