Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Hver femte har halveret omsætningen

Søgeord:

3. april 2020  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

437 gange

Læses i øjeblikket af:

0

COVID-19: Nye tal viser store udfordringer for den maritime industri.

 

Danske Maritime følger udviklingen blandt sine medlemmer tæt under coronakrisen og har nu foretaget en ny rundspørge for at kaste lys over, hvor hårdt ramt branchen er.

Spørgeundersøgelsen ser både på omsætningen, antal medarbejdere og på hvilke hjælpeforanstaltninger, virksomhederne benytter sig af.

 

Tre uger inde i nedlukningen viser effekten sig nu sort på hvidt.

 

I forhold til omsætning har hver femte virksomhed mistet over halvdelen af deres omsætning, hver femte mellem ti og 30 pct. og kun hver fjerde virksomhed klarer sig igennem krisen uden foreløbigt at være berørt.

 

De barske tal afspejler sig tydeligt i antallet af medarbejdere. Næsten halvdelen af virksomhederne har enten fyret eller hjemsendt medarbejdere, en femtedel regner med at måtte afskedige endnu flere, og mange er fortsat i tvivl.

Politisk agtpågivenhed påkrævet

- Derfor er der brug for stor agtpågivenhed og mere action fra både Folketinget, kommunerne og EU-kommissionen, fastslår Jenny Braat, adm. direktør hos Danske Maritime. 

 

Udover tæt dialog med danske myndigheder arbejder Danske Maritime på tværs af de europæiske lande gennem SEA Europe, som netop har rettet henvendelse til kommissionen for at sikre den frie bevægelighed for medarbejdere, som arbejder internationalt eller på tværs af landegrænser i EU. Et behov der gælder for både danskere, der rejser ud, og udenlandske specialister som kommer hertil.

 

- Der bliver kæmpet benhårdt i den maritime industri lige nu, og tallene er alarmerende. Vi har gennem SEA Europe råbt vagt i gevær – både på europæisk plan og i forhold til industrien i Danmark. Hjælpepakkerne har været en velkommen håndsrækning, men det er desværre ikke nok. Det offentlige skal også bruge sin egen store flåde af skibe til at skabe ordrer, og derudover skal der rent politisk knokles på for, at vores medarbejdere i industrien igen bliver i stand til at passe deres arbejde rundt i verden, siger Jenny Braat.

Corona-test af rejsemontører

Hun peger på, at der blandt andet er brug for kunne corona-teste rejsende montører, da de ellers i flere lande ryger direkte i karantæne ved ankomst.

 

Af undersøgelsen fremgår det blandt andet også, at omkring hver femte virksomhed har sendt ansatte hjem med lønkompensation, at over hver fjerde har valgt at udskyde moms og B-skat, og at knap hver femte søger hjælp til at få dækket faste omkostninger.

 

- Min bekymring for branchen er bestemt ikke blevet mindre, efter jeg fik de seneste tal i hånden. Vi taler her om højt specialiserede maritime virksomheder, som lige nu er nødt til at sende yderst kompetente medarbejdere hjem på sofaen. Det er på alle måder problematisk, og hvis vi får svækket branchen for meget, kan vi blive overhalet inden om af særligt asiatiske lande og miste markedsandele, som vi måske aldrig vinder tilbage. Det kan koste tusindvis af arbejdspladser og skal modarbejdes på alle tænkelige måder, fastslår Jenny Braat.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk