Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Indsamling af plastaffald standardiseres

Søgeord:

4. december 2018  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

236 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Det skal være slut med forskellig indsamling af plastikaffald.

 

Det hindrer en effektiv genanvendelse, at kommunerne indsamler plastikaffald på forskellige måder. Derfor vil miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen nu udarbejde fælles standarder.

 

Danmark skal have fælles ordninger for sortering og indsamling af plastikaffald på tværs af kommuner. For at gøre affaldssorteringen nemmere for borgerne og affaldsbehandlingen bedre for virksomhederne vil miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen nu lave fælles standarder for plastikaffald.

 

- Hvis vi skal kunne genanvende mere plastik, skal vi sortere og indsamle vores affald ens. I dag står indsamlerne tilbage med en stor uens masse af plastikaffald, som er svær at genanvende. Hvis vi vil have højere kvalitet i genanvendelsen, kræver det bedre sortering og indsamling. Det vil gøre det meget lettere og mere økonomisk attraktivt at få plastikaffald genanvendt, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelelse fra ministeriet.

Husholdninger skal bidrage med mere

I dag indsamler og genanvender vi i Danmark cirka en tredjedel af vores plastikemballageaffald. Plastikbranchen estimerer, at imens erhvervet står for 55 procent, bidrager husholdningerne blot med 17 procent. Det er alt for lidt, også set i lyset af nye ambitiøse målsætninger fra EU om at nå 50 procent genanvendelse i 2025.

 

- Vi skal gøre det let for borgerne at sortere affaldet, så det nemt og enkelt kan genanvendes. Jeg tror, at alle i branchen er enige om, at der er brug for fælles retning, siger Jakob Ellemann-Jensen.

 

Standardiseret sortering og indsamling af plastikaffald er blot et af en lang række elementer i regeringens kommende plastikhandlingsplan.

Fakta om plastikaffald og plastikemballageaffald

Der eksisterer ikke på nuværende tidspunkt et fyldestgørende datasæt over, hvor store mængder plastikaffald, danskerne samlet set årligt smider ud. Nedenfor fremgår estimater fra Miljøstyrelsens emballagestatistik og den europæiske brancheorganisation for plastikproducenter PlasticsEurope.

 

Plastik:

  • Der forbruges årligt 500.000 tons plastik i Danmark (estimat PlasticEurope)
  • Vi genererer årligt 340.000 tons plastikaffald i Danmark (estimat PlasticEurope)
  • Det estimeres, at ca. 63 pct. sendes til forbrænding, ca. 36 pct. til genanvendelse og ca. 1-2 pct. til deponering (PlasticEurope)
IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com