Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Inflationen forværres af lav transportkapacitet

Søgeord:

23. september 2022  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

199 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Danske Speditører efterlyser enklere regler, der ikke bremser udnyttelsen af den eksisterende transportkapacitet.

 

Presset på transportkapaciteten i Europa er med til at øge inflationen og forhøjer risikoen for recession.

 

Det skriver Danske Speditørers adm. direktør Martin Aabak i dag i et debatindlæg i Dagbladet Børsen.

 

De høje energipriser er som bekendt blevet startskuddet til den værste inflation i Europa i årtier. En inflation, der har bredt sig til snart sagt alle sektorer og varer. I Danmark har nationalbanken netop anbefalet, at regeringen strammer finanspolitikken mærkbart, for at reducere kapacitetspresset i økonomien. Finansminister Nicolai Wammen (S) lyst til at barbere mere af finansloven er dog begrænset.

 

Et af de områder, hvor kapacitetspresset er markant, er i godstransporten. Her påpeger Martin Aabak, at der faktisk er en oplagt mulighed for at øge kapaciteten og dermed mindske prispresset.

»Lige nu er transport- og fragtkapaciteten i Europa alvorligt udfordret. Et forhold, der både truer forsyningssikkerheden samtidig med, at det skubber til inflationen og øger risikoen for recession. For det er desværre en overset faktor er, at vi mangler kapacitet og fleksibilitet i det europæiske transportnet. Problemet er forstærket af de konsekvenser, som krigen i Ukraine også har. Et problem, der både på kort og lang sigt undergraver økonomien. Derfor er det vigtigt, at vi udnytter den transportkapacitet, der allerede er. Jo bedre vi udnytter kapaciteten, jo bedre kan vi lægge en dæmper på prisstigningerne og som en ekstra gevinst tage bedre vare på klimaet,« skriver Martin Aabak.

Fjern regler

Han opfordrer til, at politikerne begynder at fjerne nogen af de mange regler, der er med til at begrænse transportkapaciteten.

 

Han fremhæver blandt andet kravet i EU’s vejpakke om, at lastvogne i international trafik skal returnere til hjemlandet mindst én gang inden for otte uger. Martin Aabak erkender, at det er både fornuftigt og godt, at lastvognschauffører sikres ret til at komme hjem med passende mellemrum.

 

Men han mener, at det er meget uhensigtsmæssigt, at lastvognen skal bruge tid og kilometer på at vende hjem.

 

»Vores vurdering er, at reglen reducerer kapaciteten i Europas vejtransport kraftigt bredt set. På nogle destinationer helt op mod 20 pct. Smartere regulering vil dæmpe inflationen og øge mulighederne for at mindske den økonomiske opbremsning,« skriver Martin Aabak.   /Smir

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk