Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

ITD afviser kontroversiel påstand fra Benny Engelbrecht

Søgeord:

2. september 2021  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

654 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Transportministerens forsvar for PostNord vækker skarp kritik.

 

Transportminister Benny Engelbrecht har i dag i dagbladet Børsen afvist at sende PostNords opgaver ud i offentligt udbud. Det sker blandt andet med en påstand om, at en privatisering vil ske på bekostning af ordnede løn- og arbejdsvilkår.

 

Ministerens udmelding vækker undren i brancheforeningen ITD, der erklærer sig lodret uenig i Benny Engelbrechts antagelser.

 

Ifølge ministeren står valget mellem, at skatteyderne pålægges at betale endnu flere penge til det skrantende og underskudsgivende PostNord. Gør de ikke det, vil alternativet være, at de, der skal befordre posten, går til en ussel løn og har miserable arbejdsforhold.

 

ITD undrer sig over denne besynderlige melding fra ministeren, som man er lodret uenig i:

 

- Det er fuldstændig uforståeligt, at ministeren på denne måde tillader sig at bringe de private konkurrenter til PostNord i miskredit ved at påstå, at det bliver på bekostning af ordnede løn- og arbejdsvilkår, hvis man sender opgaven i udbud. Det er en helt uacceptabel udmelding og en hån mod de mange, stærke private transportvirksomheder, som – i modsætning til PostNord – klarer sig i den fri konkurrence uden at få tilført midler fra skatteborgerne, lyder det fra ITD i en skarp reaktion på ministerens udtalelser.

Brancheorganisationen har i flere år har været stærkt kritisk over for det statsejede PostNord, der drives i direkte konkurrence med private logistik- og transportudbydere - ifølge ITD på unfair vilkår. Senest har kritikken især været rettet imod det store statslige milliontilskud til PostNord i Danmark – der er betaling for opretholdelsen af udbringningen af breve.

 

- Det virker mest af alt som en yderst dårlig undskyldning for at fastholde, at PostNord for enhver pris skal bringe brevene ud – uden at teste om det private marked kan gøre det bedre og billigere. Det er bekymrende, at ministeren herved viser, at han åbenbart vil gå meget langt for at beskytte PostNord på bekostning af skatteborgerne og de private transportvirksomheder, skriver ITD.

ITD har længe kæmpet for, at det skal testes, om befordringspligten kan varetages mere effektivt og billigere netop ved at lade de private aktører komme til i et udbud.

 

Konkret har ITD opfordret Danmark til at følge Finland og overlade det til et frit marked at sikre udbringning. I Finland er de stadig færre forsendelser i stadig større grad overgået til et frit marked, og staten kun træder til med målrettet støtte for de forsendelser, som ikke kan bringes ud på markedsvilkår.

Derved sænkes omkostningerne til landsdækkende postudbringning markant, og der sikres gennemsigtighed i statens udgifter.

 

- Vi er overbeviste om, at brevudbringningen kan ske langt bedre og billigere, så skatteyderne ikke ender med regningen. Derfor er det også uforståeligt, at ministeren tilsyneladende igen uprøvet er parat til at sende regningen for PostNords alt for høje omkostninger videre. Det er vel kun ret og rimeligt at man undersøger, om brevene kan sendes ud med en så lille omkostning som muligt. Lad dog de private aktører bevise, at de ikke – som ministeren påstår – behøver at underbetale medarbejderne for at levere brevene. Hvis de private kan og vil løfte opgaven, så er der jo ingen grund til at bruge millioner og atter millioner af skattekroner på at få PostNord til at varetage opgaven, skriver ITD.

Under lup i EU

Det har i årevis været skatteyderne, som betaler regningen for at give PostNord lov til fortsat at have befordringspligten. Lige nu er EU-Kommissionen i gang med en omfattende undersøgelse af, om støtten til PostNord er i overensstemmelse med statsstøttereglerne.

Det sker efter en klage fra netop ITD.   /Smir

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com