Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

ITD afviser kritik af lastbiler

Søgeord:

22. september 2021  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

659 gange

Læses i øjeblikket af:

0

ITD: Lastbiler er en gevinst for samfundet – ikke et problem.

 

Jyllands-Posten bragte tirsdag en historie under overskriften ”Lastbiler fylder som aldrig før og skaber trængsel på vejene”. Heri udtrykker flere eksperter og bilister i personbiler utilfredshed med lastbilerne.

 

Ifølge brancheorganisationen ITD er kritikken dog skudt ved siden af.

 

- Lastbilerne kører ikke rundt på vejene for at være til gene for alle andre trafikanter. Vognmændene og deres chauffører udfører derimod et yderst vigtigt arbejde, opretholder forsyningssikkerheden og fragter det gods, som virksomheder og privatpersoner har bestilt. Vi holder Danmark kørende, og lastbilerne er en gevinst for samfundet og økonomien, siger ITD’s administrerende direktør Carina Christensen i en kommentar til artiklen.

 

- Vi deler som alle andre frustrationen over den massive trængsel på motorvejsnettet, men svaret er ikke at skælde ud på lastbilerne. Alle ved, at vi ville have haft væsentligt bedre plads på vores veje, herunder også til lastbiler, hvis infrastrukturen havde været udbygget i takt med behovet. Det er desværre ikke sket. Heldigvis har politikerne lyttet og reageret ved at lægge massive investeringer til veje ind i den nye infrastrukturaftale. Det er godt og bedre sent end aldrig, for selvfølgelig skal vejnettet udbygges yderligere for at få plads til både personbiler og lastbiler, siger Carina Christensen.

Et lille mindretal

ITD minder om, at lastbiler blot udgør en lille del af den danske bilpark. Siden årtusindeskiftet er der således kommet over 850.000 flere danske personbiler ud på vores veje herhjemme, og der er i alt over 2,5 mio. personbiler indregistrerede i Danmark. Til sammenligning udgør antallet af store lastbiler og sættevognstrækkere blot lidt over 42.000.

 

- Trængslen skyldes altså ikke primært mange flere lastbiler – men i langt større grad det stærkt stigende antal personbiler. Kritikken af lastbilernes plads på vejnettet er forfejlet, og der er ingen proportioner i artiklen, der kun sammenligner udvikling i procent og ikke reelle tal, siger Carina Christensen videre.

Tomkørsel mindskes

I artiklen peger flere, herunder transportministeren på, at trængselsproblemerne skyldes lastbilernes tomkørsel.

 

- Det er en skrøne at tro, at der kører mange halv- eller heltomme lastbiler rundt. Tal fra Danmarks Statistik dokumenterer, at tomkørslen er gået markant ned. Således udgjorde procentandelen af lastbilers lasteevne 39% i 2008, men tallet i 2020 er steget til 56%. Med andre ord er kørsel med lastbiler de sidste 15 år blevet stadig mere effektiv, siger Carina Christensen, som også afviser vejafgifter som løsningen på trængselsproblemet:

 

- Vejafgifter vil ikke mindske transport med lastbiler. Det vil blot gøre det dyrere at transportere, siger Carina Christensen.

Intet alternativ

I ITD glæder man sig trods alt over, at politikere og eksperter i artiklen er enige om, at der ikke er alternativer til lastbilerne, som er både effektive og fleksible.

 

- Lastbilerne holder Danmark kørende og repræsenterer et erhverv, som er helt afgørende for et hvert velfærdssamfund. Husk gerne det næste gang, du møder en lastbil, siger Carina Christensen.   /Smir

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk