Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

ITD: Lastbilafgift vil favorisere varebiler

Søgeord:

25. september 2020  |  

Af Anders Per Gajhede

Læst i alt:

308 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Varebiler bør også omfattes af en afgift, mener ITD.

 

Hvis regeringens forslag om kilometerbaseret afgift på tung transport vedtages i sin nuværende form, vil det føre til massiv omlastning af gods fra relativt effektive lastbiler til mindre effektive varebiler.

 

Det mener brancheorganisationen ITD ovenpå regeringens forslag til grøn omstilling af transportsektoren, der blandt andet omfatter en CO2-differentieret, kilometerbaseret vejafgift for lastbiler.

 

ITD oplyser, at den bakker op om princippet om en afgift, men at meget afhænger af den konkrete udmøntning. Det er for eksempel vigtigt, at varebiler omfattes af den foreslåede afgift, så man ikke risikerer massiv omlastning fra store og relativt effektive lastvogne til mindre effektive varebiler, ligesom provenuet bør blive i sektoren, lyder det.

 

- ITD har tidligere fremsat forslag om indførelse af intelligente kørselsafgifter på erhvervstransport. Kodeordet her er ”intelligent”, og desværre lægger regeringen op til et nyt system, der er alt andet end intelligent, men tværtimod fremmer mere ineffektiv transport i mindre varebiler. Så regeringen må tilbage til skrivebordet og gøre forslaget intelligent i stedet for skadeligt, før ITD kan bakke op, siger Henriette Kjær, politisk chef i ITD.

Samtidig er det afgørende, at opkrævningen foregår en måde, der gør det nemt for den enkelte vognmand at se omkostningen og eventuelt viderefakturere den til køberen af transporten, siger Henriette Kjær.

 

- Det er fornuftigt at følge princippet om, at ”forureneren betaler”, så man kan fremme efterspørgslen efter stadig mere klimavenlig transport. Det vil en intelligent udarbejdet kørselsafgift sikre, da det er den, der får kørslen udført, der bærer omkostningen. Men hvis regeringen fastholder, at varebiler ikke skal betale, går det princip fløjten, og det er ikke intelligent – det er tværtimod relativt dumt, siger hun.

 

Med hensyn til den konkrete udformning af selve teknikken bag opfordrer ITD regeringen til at lade sig inspirere af eksempelvis det tyske Maut-system.

- Der findes i dag velfungerende satellitbaserede systemer, som man med fordel kan kopiere. Vi skal ikke stå i en situation, hvor vi i Danmark på egen hånd udvikler et system, der er så dyrt og kompliceret, at opbygning og drift af det, overgår gevinsterne ved at indføre det. Der kan man med stor fordel vende sig mod for eksempel Tyskland og kopiere, siger Henriette Kjær.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk