Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

ITD taber tålmodigheden med EU-Kommissionen

Søgeord:

30. marts 2020  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

566 gange

Læses i øjeblikket af:

0

PostNord: ITD mener EU-Kommissionen nøler med klage over påstået statsstøtte til PostNord.

 

Selv om ITD allerede i november 2018 klagede til EU over det brancheorganisationen anser for ulovlig statstøtte, så har EU-Kommissionen endnu ikke indledt den formelle undersøgelsesprocedure. Det er baggrunden for at ITD har tabt tålmodigheden med EU-bureaukratiet og klager nu til EU-domstolen over den langsommelige sagsbehandling.

 

I november 2018 klagede ITD, der repræsenterer et større antal virksomheder inden for dansk vejgodstransport, til EU-Kommissionen over det den anser for ulovlig statsstøtte til PostNord Logistics.

 

PostNord Logistics, der er ejet PostNord Danmark og dermed indirekte af både den danske og den svenske stat, befinder sig i direkte konkurrence med de private aktører på transport- og logistikmarkedet.

Prisdumping

ITD lagde i sin klage vægt på, at statsstøtten til PostNord Logistics – flere kapitalindsprøjtninger på mere end 70 millioner kroner, samt mange gratis ydelser fra Post Danmark – tillader selskabet at dumpe priserne på fragt med alvorlige konsekvenser for de private transport- og logistikvirksomheder til følge.

 

Kapitalindsprøjtningerne udgør ifølge ITD’s vurdering klart statsstøtte, da PostNord Logistics har været konsekvent tabsgivende i seks år siden 2013.

Selvom der nu er gået mere end 16 måneder efter ITD’s klage blev sendt, og ITD har indsendt flere indlæg til EU-Kommissionen, har EU-Kommissionen endnu ikke åbnet den formelle undersøgelsesprocedure for at kulegrave sagen.

 

Procedureåbningen er vigtig, da den er en forudsætning for, at Kommissionen kan træffe afgørelse om, at støtten, som PostNord Logistics nyder godt af, er ulovlig og skal tilbagebetales.

Handling nu

Eftersom PostNord Logistics har været konsekvent tabsgivende i seks år (siden 2013) og ikke har udsigt til forbedring på trods af massive kapitalindsprøjtninger, vil et tilbagebetalingskrav på mindst 70 millioner kroner betyde, at PostNord Logistics må lukke sine døre. ITD anbefaler den danske stat at lukke PostNord Logistics inden EU-Domstolen bliver tvunget til at tage en beslutning, som fører til dette resultat.

ITD’s administrerende direktør, Carina Christensen, er også klar på, at det er vejen frem.

- Vi har lagt massivt pres på Kommissionen i sagen om ulovlig statsstøtte til PostNord Logistics, men hvis det ikke giver det forventede resultat, må vi gå Domstolens vej. Vi vil med sagen have vished for, at statsstøtten til PostNord Logistics ikke bidrager til at udkonkurrere de private vognmænd, siger Carina Christensen.   /Smir

 

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk