Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Øget kontrol af svinetransporter bør fortsætte

Søgeord:

21. april 2020  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

211 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Grisene har fået bedre velfærd, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.

 

De seneste år har Dyrenes Beskyttelse været med til at afsløre, at kontrollen med danske svinetransporter ikke har været tilstrækkelig. Vel at mærke i en periode, hvor antallet af griseeksporter er vokset markant.

 

Et flertal i Folketinget besluttede derfor at skrue kraftigt op for kontroltrykket i andet halvår af 2019, og fødevareminister Mogens Jensen forlængede den skærpede kontrol ind i 2020. Og det har virket, viser en evaluering, som Fødevarestyrelsen netop har offentliggjort.

 

- Der er sket tiltrængte forbedringer for dyrenes velfærd som følge af, at man fra politisk hånd valgte at skærpe kontrollen. Jeg hæfter mig især ved, at dyrlægerne påpeger, at regelefterlevelsen er blevet bedre, og at chaufførerne i højere grad på egen hånd sikrer, at forholdene er i orden. Der er sket en adfærdsændring, og det er meget positivt, siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse, som dog også påpeger, at alt ikke blot er vendt til det bedre med et trylleslag.

- Samtidig viser evalueringen også, at der bliver sanktioneret i hver femte kontrol, så der er stadig mange, der bliver fanget i ikke at overholde reglerne. Derfor kan vi kun fuldt ud bakke op, når styrelsen lægger op til, at det øgede kontrolniveau fortsættes fremadrettet, siger hun.

 

Det øgede kontroltryk omfatter en lang række tiltag, blandt andet er antallet af indladningskontroller, det vil sige, hvor en embedsdyrlæge kontrollerer forholdene på den lastbil, der skal transportere grisene ud af landet, steget fra under 100 om året til op mod 3.000. Det svarer til cirka 10 procent af alle svinetransporter, hvor det tidligere var under 0,5 procent.Dyrlægerne har desuden fået bedre tid til at kontrollere grisene for skader og sygdom, og styrelsen har tildelt flere ressourcer til at kontrollere de logbøger for ruten, som chaufførerne indsender.

- Dyr skal slet ikke transporteres verden rundt i lastbiler, og jeg synes, det er nedslående, at man herhjemme har ladet en hel industri vokse op omkring et meget lavt kontroltryk. Danmark er blevet det land i EU, der eksporterer suverænt flest smågrise. Nu skærper man så kontrollen, men i virkeligheden er kontrollen jo blot bragt op på det niveau, hvor den hele tiden burde have været for at sikre dyrene et minimum af velfærd på de opslidende transporter. Jeg håber meget, at vores politikere kan se det fornuftige i at gøre tiltagene permanente, siger Britta Riis.

 

Sidste år eksporterede danske landmænd knap 15 mio. levende grise. /anga.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk