Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Pirat-anklaget nigerianer for retten

Søgeord:

22. november 2022  |  

Af Lars Myrup Lassen

Læst i alt:

107 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Mandag startede retssagen mod den eneste af ni formodede pirater, der kom i ildkamp med dansk fregat.

 

Det er nu næsten et år siden, fregatten Esbern Snare blev involveret i en voldsom ildkamp mod formodede nigerianske pirater under patrulje i Guineabugten. Mandag startede retssagen mod den eneste af de alt ni piratmistænkte, der bliver retsforfulgt i sagen.

 

Det skriver DR.dk.

 

Esbern Snare havde fået underretninger – blandt andet fra civile skibe – om en åben båd med kraftige motorer, der opførte sig mistænkeligt. Derfor besluttede orlogsskibets chef at sende Seahawk-helikopteren i forvejen, for at lokalisere den mistænkelige båd.

 

Helikopterens besætning kunne se, at der var pirat-værktøj om bord på den åbne båd. Blandt andet stiger til entring af større skibe, hamre og wiretænger, der kan anvendes til at klippe hul i den pigtråd, som handelsskibe opsætter langs rælingen, for at forhindre pirater i at komme om bord.

Med den bestyrkede mistanke fulgte helikopteren efter det formodede piratfartøj, der fortsat opretholdt kursen mod et civilt handelsskib.

 

Da Esbern Snare nåede tættere på, blev der sat to hurtigtgående RHIB-både med soldater fra Frømandskorpset i vandet. Helikopteren affyrede varselsskud på det mistænkelige fartøj, der fortsatte. En finskytte på Seahawk-helikopteren forsøgte også at skyde det formodede piratfartøjs motor i stykker.

 

Det fik piraterne til at skyde efter helikopteren.

 

Da frømændene nåede frem udbrød der en kort, men voldsom ildkamp. Ingen af frømændene blev ramt, men fem formodede pirater blev dræbt. De fire resterende blev bjerget af frømændene inden piratfartøjet sank.

 

En af de fire var såret i det ene ben, fordi han blev ramt af piratfartøjets propel, da han hoppede i vandet under ildkampen. En infektion førte senere til, at det blev nødvendigt at amputere benet og kort tid senere blev den sårede formodede pirat fløjet til Danmark til videre hospitalsbehandling. Her har han været varetægtsfængslet lige siden.

Det er ham, der nu er tiltalt ved Byretten i København. Han nægter at være skyldig i tiltalen og at der var tale om en ”piratmission”

 

De tre resterende overlevede fra piratbåden blev sat i en lille motorbåd med kurs mod Nigerias kyst. Ligene af fire af de fem dræbte – der var blevet bjerget – blev sejlet i land i Nigeria.

 

Det skyldes at daværende justitsminister Nick Hækkerup besluttede at løslade dem uden videre tiltale.

 

En forskelsbehandling, som den tiltalte ifølge sin forsvarer, advokat Jesper Storm Thygesen, mener er uretfærdig.

 

Der er ifølge DR afsat fire retsdage til sagen.

Drabstiltale droppet

Anklagemyndigheden sigtede oprindeligt den nu tiltalte nigerianer for drabsforsøg på frømændene, fordi han havde skudt mod dem.

Men efterforskningen i sagen har ikke kunnet godtgøre, at den tiltalte selv havde skudt mod frømændene. Derfor er tiltalen nu ændret, så den tiltalte nu er tiltalt i at forvolde fare for de danske frømænd.

 

Piratangreb op danske skibe

Fregatten Esbern Snare blev sendt på piratjagt i Guineabugten af et bredt flertal i Folketinget, efter tre danske handelsskibe havde været udsat piratangreb hen over nytåret 2020/2021.

Missionen i Guineabugten blev afbrudt i midten af februar, da Rusland havde opmarcheret store militære styrker ved grænsen til Ukraine.

Få dage senere var Ruslands invasion af Ukraine en realietet.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk