Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Pseudoargument for hjemtagning i Gladsaxe

Søgeord:

4. maj 2021  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

171 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Kommentar af Lars William Wesch, direktør i ATL.

 

”Gladsaxe Kommune har planer om at lade kommunens egne ansætte indsamle husholdningsaffald hos borgerne. Dermed kommer Gladsaxe ind i en efterhånden lang række af kommuner, som har valgt at hjemtage affaldsindsamlingen i stedet for at sende den i udbud til private selskaber.

 

Forvaltningen i Gladsaxe Kommune har fået udarbejdet en rapport, der viser, at der samlet kun er en marginal besparelse at hente ved at gennemføre en hjemtagning. Regnestykket er ikke offentligt tilgængeligt, men hvis ikke der er penge at spare, skal hjemtagningen være begrundet i andet end økonomi.

 

Forvaltningen begrunder derfor hjemtagningen med ”kommunens ambitioner på klimaområdet”. Den begrundelse er underlig, da det ikke længere er kommunerne, der beslutter, hvor mange fraktioner affaldet skal sorteres i, og hvordan det skal behandles bagefter. Det er slået fast i forbindelse med affaldsforliget, der blev indgået for et lille år siden.

Kommunernes opgave er at indsamle og aflevere affaldet mest optimalt - gerne baseret på nye innovative metoder. Klimaargumentet er derfor et pseudoargument.

 

Gladsaxe Kommune burde have lavet et udbud, hvor kommunen selv kom med et kontrolbud. Så ville man skabe gennemsigtighed om hele processen og lade den bedste vinde. Det ville give borgerne i Gladsaxe den bedste kvalitet til prisen. Hvis kommunen har krav til brug af for eksempel el-biler eller andre ønsker, kan man arbejde det ind i udbuddet. Det er jo hele grundtanken ved et samarbejde med en privat leverandør.

 

Private virksomheder har ofte den fordel, at de opererer i flere kommuner. De kender den teknologiske udvikling, og de har ofte en fordel, når de skal forhandle sig til det nyeste materiel. Så hvis klimaet er argumentet, bør Gladsaxe Kommune snarere lade en privat virksomhed om at indsamle skraldet.

I andre kommuner, som har hjemtaget indsamlingen på samme måde, er der siden dukket udgifter op, som kommunen ikke havde taget højde for. Der skal jo købes biler og ansættes personale. Der er brug for administration. I blandt andet Rødovre og Hvidovre har det ført til et stærkt stigende affaldsgebyr”.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com