Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Rederier: Øget grøn forskning er rette kurs

Søgeord:

2. november 2020  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

156 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Grønne forskningsmidler hentet i forskningsreserven.

 

Folketingets partier har i dag besluttet at bruge ca. to ud af knap tre milliarder kroner fra forskningsreserven på mere grøn og teknisk forskning samt udvikling. Danske Rederier er glade for prioriteringen.

 

Forskningsresursen for næste år er afsat, og Folketingets partier er enige om, hvordan pengene skal bruges.

 

Det skriver Danske Rederier.

 

Fokus ligger især på at investere i tiltag, der kan gøre det muligt at nå målet om en 70-procents CO2-reduktion i 2030 og klimaneutralitet i 2050. Den samlede aftale er på 3,1 mia. kroner, og af dem er knap to mia. kroner afsat til mere grøn og teknisk forskning samt udvikling.

 

Det er en prioritering, som vækker glæde hos Danske Rederier:

 

- Mere grøn og teknisk forskning er netop det, vi har brug for, når vi skal finde CO2-reduktioner inden for skibsfart. Vi kender ikke fremtidens løsninger endnu, og derfor er det helt rigtigt, når Folketingets partier beslutter at øge investeringerne i grøn forskning, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.

Power-to-X

- Vi har sat os det ambitiøse mål, at dansk skibsfart skal være CO2-neutral allerede i 2050. Det mål når vi kun, hvis vi sætter turbo på forskning i nye brændstoffer herunder PtX, netop som partierne i dag har besluttet.

 

En del af midlerne vil blive målrettet CO2-fangst og grønne brændstoffer (Power-to-x mv.), som begge berører skibsfarten.

 

- Vi er engagerede i klimaindsatsen på flere områder, og flere af vores rederier har allerede den ekspertise, der skal til for at fragte CO2 om bord på deres skibe, så det vil være oplagt med nyt samarbejde på det område, siger Anne H. Steffensen.

 

Fakta om forskningsinitiativer (kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet)

102,8 mio. kr. udmøntes til ambitiøse og grønne forskningsinitiativer i 2021

Under Danmarks Innovationsfond afsættes i alt 1.169,0 mio. kr. til grønne forsknings- og innovationsprojekter – herunder 700 mio. kr. til grønne forsknings- og innovationspart-nerskaber og 469,0 mio. kr. til grøn forskning, teknologiudvikling og innovation

Under Danmarks Frie Forskningsfond afsættes 312,9 mio. kr. med henblik på, at fonden gennem konkurrenceudsatte opslag kan uddele midler til den grønne, frie, nysgerrighedsdrevne forskning i Danmark.

Der afsættes i alt 511 mio. kr. til de tre udviklings- og demonstrationsprogrammer samt 39,3 mio. kr. til styrket grøn forskning på landbrugsområdet.

Der afsættes 50,0 mio. kr. i 2021 og 60,0 mio. kr. i 2022 og 2023 til delfinansiering af et nyt forskningsskib DANA med de nødvendige kapaciteter til at løse opgaver i Arktis.

Der afsættes 10,6 mio. kr. til grønt internationalt forskningssamarbejde og styrket monitorering af grøn forskning.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk