Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Tankstationsselskab køber al flydende el i Danmark

Søgeord:

25. november 2020  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

233 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Efterlyser politisk opbakning til Power-to-X-løsninger.

 

Tankstationsselskabet Circle K har indgået en aftale om at købe 50 millioner liter e-methanol fra 2022. Det svarer til Danmarks samlede produktion af el-baseret brændstof.

 

Circle K ser aftalen som et skridt på vejen mod en grønnere transportsektor. Med investeringen kan biler, busser og lastbiler fylde ”flydende el” på tanken i 2022, og reducere CO2-udledningen for hele landtransportsektoren.

Men ifølge Circle K mangler der fortsat politisk opbakning til at udvikle projektet.

 

Det er det danske selskab REintegrate, der skal levere de mange liter e-methanol, der er et alternativt brændsel, som produceres af grøn strøm fra vindmøller eller solceller, og omdannes til flydende brændstoffer til transport.

 

Opkøbet sker over en 5-årig periode, og vil medføre, at danskerne vil kunne fylde det grønne brændstof i tanken allerede fra 2022. Den totale mængde e-methanol, som er omfattet af aftalen, svarer til at fjerne CO2-udledningen fra ca. 7000 danske personbiler over perioden. Ifølge Circle K er opkøbet derfor et vigtigt skridt på vejen mod at sikre, at den danske landtransport reducerer sit CO2-aftryk:

- Vi er endnu ikke startet på at løse udfordringen med den tunge transport. I 2030 vil vi desuden stadig have mere end 2,8 millioner biler på de danske veje, som ikke er elbiler[. Derfor er vi nødt til også at investere i teknologier, som kan reducere udledningerne for den traditionelle forbrændingsmotor, hvis vi skal kunne nå vores klimamål. Vi har endnu ikke elbiler til alle og ingen løsning til den tunge transport, men nu får vi muligheden for faktisk at gøre vores eksisterede biler, busser og lastbiler grønnere. Det vigtigste er dog at vi ved denne aftale er med til at skabe en efterspørgsel der gør det muligt at sætte produktionen i gang, siger Peter Rasmussen, direktør for brændstof hos Circle K.

CO2-reduktion på 65.000 tons

I alt sparer aftalen det danske samfund for 65.000 ton CO2 over den seksårige periode, og hos REintegreate ser man endnu større potentiale for at reducere transportsektorens CO2-udledninger ved at satse på e-methanol:

 

- Vi forventer at kunne producere omkring 500 mio. liter e-methanol i 2030. Det svarer til 30 procent af det samlede benzinforbrug i Danmark og en årlig reduktion på 600.000 tons CO2. Det svarer også til en fortrængning på ca. 4% af den CO2-reduktion, Danmark på nuværende tidspunkt mangler at finde frem mod 2030, siger Lars Udby, adm. direktør i REintegrate.

 

I et klimaperspektiv er fordelen ved e-methanol, at den grønne strøm fra eksempelvis vindmøller eller solceller kan lagres i brændstoffet. Brændstoffet produceres nemlig, når der er peaks i produktionen af grøn strøm, fx når det blæser meget, og priserne på strømmen derfor er lave. Det gør det muligt at øge effektiviteten i forhold til anvendelsen af den vedvarende energi, som man i dag ikke umiddelbart ellers har anden anvendelse for.

Ringe politisk opbakning

På globalt plan har Circle K udvalgt Danmark som det første testland for alternative grønne brændsler. Men ifølge Circle K hænger politikerne i håndbremsen. I Danmark er potentialet for at producere mere e-methanol nemlig fortsat begrænset af dels EU-reglerne for iblanding og dels udbygningen af vedvarende energi:

 

- Danmark er blevet valgt som foregangsland, fordi vi har vurderet, at vi har gode muligheder for at blive fremtidens førende marked for e-methanol. Men markedet bliver ikke skabt af sig selv, og politikerne har nølet meget længe. Derfor tager vi nu sagen i egen hånd og laver en markant investering i et område, som vi tror på er en del af fremtiden for en grøn transportsektor i Danmark. Hvis vi skal sætte skub i udbuddet af e-methanol, er vi også nødt at vise, at efterspørgslen er til stede. Det er det, vi gør med den her aftale, siger Peter Rasmussen.

Circle K’s klimakurs

Aftalen er et led Circle Ks ambition om, at brændstoffer fra deres tankstationer i 2030 skal udlede 30 procent mindre CO2 end i dag. Til en start vil e-methanolen blive blandet i eksisterende brændstoffer, hvilket samlet set vil betyde et mindre CO2-aftryk per bil. Målet på sigt er at have tankstationer, hvor det er muligt at fylde rent flydende el på tanken.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk