Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

- Udvidelse er afgørende for Aarhus Havns fremtid

Søgeord:

10. marts 2022  |  

Af Anders Per Gajhede

Læst i alt:

286 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Havneudvidelse i landets største containerhavn vil være ”rettidig omhu”, lyder det fra Danske Shipping- og Havnevirksomheder.

 

- Behovet for en udvidelse er klart til stede.

 

Sådan lyder nu det ikke helt overraskende budskab fra brancheorganisationen Danske Shipping- og Havnevirksomheder (DSHV), der har indgivet høringssvar til Aarhus Kommune i forbindelse med udvidelsen af Aarhus havn, der har skabt meget debat på de kanter.

 

DSHV bakker således op om en udvidelse af havnen, der er landets travleste containerhavn med en årlig håndtering af cirka 780.000 TEU, standard tyvefods containere.

 

Rettidig omhu

Ifølge DSHV vokser medlemmerne, og dermed har de et fortsat behov for at kunne udvide aktiviteterne på Aarhus Havn. Det kræver en udvidelse af de eksisterende arealer og kapaciteter på Aarhus Havn, herunder til at understøtte den fortsatte og voksende efterspørgsel på at håndtere forskellige former for gods ind og ud af Aarhus Havn, lyder det.

- Allerede i dag er der kapacitetsudfordringer med tilstrækkeligt ledigt areal på Aarhus Havn. DSHV’s medlemmer udtrykker løbende ønsker om, at der bør ske en udvidelse af havnearealerne i Aarhus. Vi er derfor ikke i tvivl om, at det markedsmæssige behov for udvidelsen er til stede, lyder det fra DSHV.

 

Ifølge organisationen understreger OECD’s rapport ”The Ocean Economy 2030”, at fremtidens vækst i højere grad vil ske på havet end på landjorden. Dette vil være inden for så forskellige brancher som energi, transport, industri, fødevareproduktion, råstofindvinding mv.

 

Der vil således være mange forskellige dele af samfundet, som i fremtiden i højere grad vil være afhængige af havet, end i dag. Havneudvidelsen i Aarhus er efter DSHV’s opfattelse ”rettidig omhu” – også i forhold til disse megatrends.

- Såfremt Aarhus Havn ikke fortsat udvides, vil der være risiko for, at den eksisterende, velfungerende havneklynge i Aarhus placerer sine fremtidige investeringer andre steder. Dette vil udvande klyngen og forringe Aarhus Havns konkurrenceevne. Derved risikerer Aarhus Havn også, at man ikke kan tiltrække nye virksomheder, hvilket igen kan betyde en forringet konkurrenceevne, fremgår det.

 

- En udvidelse af Aarhus Havn vil derimod bidrage til at udvikle infrastrukturen, og give brugerne af havnen, herunder medlemmerne af DSHV, fundamentet for at tilbyde endnu mere søtransport, der både er en mere miljøvenlig transportform og som samtidig vil kunne afhjælpe med mindre trængsel på landevejene. Udvidelsen med ”yderhavnen” understøtter også den kraftige vækst, Aarhus by og Aarhus Havn har haft de seneste ti år, der har øget befolkningsantallet, antallet af virksomheder og arbejdspladser, der også har øget behovet for transport af im- og eksport via Aarhus Havn. Samlet set er der tale om et godt og vigtigt projekt, som er afgørende for Aarhus Havns fremtid, lyder det fra DSHV. /anga.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk