Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Vanvidsbilister: Fritag lastbiler for omstridt konfiskationsforslag

Søgeord:

11. februar 2021  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

677 gange

Læses i øjeblikket af:

1

ITD ønsker lastvogne bliver undtaget i lovforslag om konfiskation af køretøjer.

 

Det er at skyde langt over målet og ikke acceptabelt at konfiskere lastbiler i kampen mod vanvidskørsel. Sådan lyder det fra ITD, der kraftigt opfordrer politikerne til at undtage lastbilerne for reglerne om konfiskering under de igangværende forhandlinger af lovforslaget om vanvidskørsel.

 

Partierne på Christiansborg behandler i disse dage et nyt lovforslag, der skal gøre det muligt at konfiskere køretøjer uanset ejerforhold, hvis de anvendes til vanvidskørsel. Det gælder også for lastbiler. Men ifølge ITD er det ikke rimeligt, at vognmændene risikerer at miste deres levebrød på baggrund af et lovforslag, hvis hensigt er at bekæmpe vanvidskørsel ved ekstremt høje hastigheder. Derfor har foreningen henvendt sig til Folketingets Transportudvalg med et forslag om, at de kommende regler alene bør gælde køretøjer med en totalvægt under 3.500 kg.

- Vi har alle hørt de frygtelige historier, hvor hensynsløse personer med fuldt overlæg bringer andres liv i fare. Det skal selvfølgelig stoppes her og nu. Når det er sagt, så rammer man helt forbi skiven ved at sidestille vores branche med gaderæs eller individer, der bevidst forsøger at forhindre politiet i at udføre deres arbejde. Det er i princippet konsekvensen af den her lov, selvom det hverken er vores medlemmer eller deres chauffører, der er årsagen til lovforslaget, siger politisk chef i ITD, Henriette Kjær, og fortsætter:

Dybt urimeligt

- Det er dybt urimeligt, at et problem, der er opstået hos privatbilisterne, skal ligge den tunge erhvervstransport til last. I værste fald risikerer man helt at fjerne forretningsgrundlaget for den enkelte vognmand ved en konfiskering af lastbilen, og det kan ikke være formålet med lovforslaget. Det bekræfter førstebehandlingen i Folketingssalen mig også i, hvor den tunge vejgodstransport slet ikke blev nævnt.

 

Ifølge ITD stilles transport- og logistikbranchen i en uklar og meget uheldig situation, hvis ikke den tunge erhvervstransport undtages de skærpede regler om vanvidskørsel.

 

- Vi er klare over, at denne lov er møntet på personbiler. Men lovens formuleringer er uklare i forhold til lastbiler. Det giver anledning til løftede øjenbryn, da det er vores opfattelse, at der gives for vide rammer til at konfiskere lastbilen på baggrund af en vurdering foretaget ude på landevejen. Vi sætter dog vores lid til, at almindelig sund fornuft sejrer i den her sag, men vi holder naturligvis blikket stift rettet mod de igangværende forhandlinger på Christiansborg, siger Henriette Kjær.   /Smir

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com