Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Rapport rammer et ømt punkt

Søgeord:

4. november 2014  |  

Læst i alt:

2645 gange

Læses i øjeblikket af:

1

DTL: Europa-Parlamentets nye rapport om det indre markeds funktion på blandt andet transportområdet, som skal debatteres i dag, sætter kniven ind dér, hvor det gør mest ondt.

Ikke bare på de transportører, der lever af at udnytte markedets skævheder. Den rammer lige dér, hvor det længe har været tiltrængt at afdække de ømme punkter – hos transportkøberne i markedet.

 

For ifølge Erik Østergaard, adm. direktør i DTL og formand for NLA, er transportverdenen sin egen største køber af transportydelser. På kryds og tværs anvendes der underleverandører og underleverandørers underleverandører, mens dygtige køberinteresser slipper mellem myndighedernes fingre som et stykke vådt håndsæbe.

 

-De, der den ene gang ønsker at være sælgersiden – og den anden gang på købersiden, alt efter hvad der giver mest goodwill – ser denne rapport som et stærkt udspil, der skal danne udgangspunkt for, at det fælles marked nu endelig indføres. Vi andre ser rapporten som en nedskrivning af det, som DTL og NLA har påpeget i årevis: Nationale transportmarkeder dræbes, når der kan shoppes rundt efter laveste fællesnævner, og netop på grund af transportens givne mobilitet, kan der ikke bare laves et åbent marked som på andre områder. Det kræver kontrol og regulering, så de nationale markeder kan overleve og ikke bliver udhulet.

Parlamentsrapporten fremhæver omkostningerne for EU ved ikke at have et fuldt fælles marked for vejtransport men nævner samtidig, at et af de første skridt er at sikre, at ingen aktører kan ”snyde”. Og det skal netop garanteres gennem den fornødne kontrol og sikring af, at hele forsyningskæden er ansvarlig for ulovlige aktiviteter.

 

Med andre ord er hele cabotage-arrangementet uden social harmonisering en spiral mod bunden, hvor effektivitet ikke er effektivitet for selve vejtransporten, men hvor effektiv man er i at snyde eller omgå reglerne. Effekterne ses på arbejdsvilkårene og sikkerheden på vejene.

 

Erik Østergaard ønsker ikke at forholde sig til egentlige kædeansvar, der vil være nationale anliggender. Men EU’s holdning til, hvad der er acceptabel adfærd på transportmarkedet som et konstant grænseoverskridende erhverv på gummihjul må ændres:

Erik Østergaard mener, at rapporten bør få politikerne til at stoppe op og tænke sig om. EU står over for et valg: Skal det Indre Marked vedblive at være en form for parallelt arbejdsmarked med ulovligheder, fiksfakserier og laveste fællesnævner, eller skal man sikre, at transporten i de enkelte lande foregår på deres vilkår.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com