Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Redningshelikoptere solgt

Søgeord:

14. juni 2011  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

2432 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Flyvevåbnets gamle Sikorsky S-61 redningshelikopter er blevet solgt til USA.

Flyvevåbnets gamle Sikorsky S-61 redningshelikopter er blevet solgt til USA.S-61 gik endeligt på pension 16. Juni 2010, hvor den stærkt forsinkede EH101 Merlin fra Agusta-Westland endelig overtog jobbet.

 

Siden har Forsvarets Materieltjeneste arbejdet på at få solgt de syv flyvedygtige eksemplarer samt den tilhørende reservedelssamling.

 

Det er nu lykkedes, da de syv helikoptere er solgt til Helicopter Support Inc. i USA – der faktisk ejes af den gamle redningshelikopteres producent Sikorsky Aircraft Inc. Reservedelene er solgt til to forskellige firmaer i USA.

 

Den samlede salgspris er godt 40 millioner kroner. Til sammenligning så kostede anskaffelsen af de 14 nye Agusta-Westland EH101 Merlin-helikoptere tre milliarder kroner.

 

Forsvarets Materieltjeneste betegner dog selv redningshelikopteres gode vedligeholdelsesstand som årsagen til den relativt gode ’brugt-pris’.

Trofast livredder

Flyvevåbnet modtog de første af otte S-61 helikoptere i 1965, hvor stykprisen var 690.000 USD. De otte helikoptere og deres besætninger blev verdensberømte i Danmark, da de redede 69 passagererne fra den nødstedte Norges-færge ’M/S Skagerrak’ i september 1966 (resten blev reddet af tililende skibe).

 

Siden har de otte helikoptere reddet flere tusinde både til vands og til lands. En enkelt styrtede ned og hele besætningen blev dræbt i 1968. Derfor blev der anskaffet en erstatningsmaskine i 1971.

 

En enkelt af de danske Sikorsky S-61-helikoptere er bevaret på Flyvemuseet i Stauning.

 

De syv solgte helikoptere skal nu skilles ad inden de transporteres til USA, hvor de skal renoveres og opgraders med nye motorer og mere effektive rotorblade, før de efter planen sælges videre til det amerikanske udenrigsministerium, der har bestilt et stort antal renoverede S-61 helikoptere til civile flyvninger i Irak og Afghanistan.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com