Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Retsgrundlag er på plads

Søgeord:

14. december 2016  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

1492 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Vognmænd kan kræve erstatning fra karteller.

Folketinget har netop vedtaget en ny lov om behandling af erstatningssager vedrørende konkurrenceretten. Loven vil gøre det lettere for bl.a. virksomheder og forbrugere at få erstatning fra kartelsyndere, der har overtrådt konkurrencereglerne, oplyser DTL.

 

Danske vognmænd, der har købt ny lastbil af følgende mærker: MAN, Daimler, Volvo/Renault, Iveco, DAF eller Scania i perioden 1997-2011 (1. reg.) i kategorien 6 til 16 tons totalvægt eller over 16 tons totalvægt, have krav på erstatning.

 

Den nye lov, der træder i kraft d. 27. december, er en implementering af EUs erstatningsdirektiv. Loven indfører en regel om, at endelige danske afgørelser om konkurrenceovertrædelser skal lægges uprøvet til grund i erstatningssagen. Endelige afgørelser truffet i en anden medlemsstat skaber en formodning om, at konkurrenceretten er overtrådt. Ansvarsgrundlaget vil således i mange sager være givet på forhånd.

Desuden vil tabsopgørelsen blive nemmere, idet der ved kartelovertrædelser gælder en formodning om, at dette har medført tab. Dette vil lette bevisbyrden for bl.a. skadelidte danske vognmænd, som kan have betalt overpriser grundet kartellet. Domstolene vil fremover være forpligtet til at formode, at kartellet har medført et tab. Det er så op til deltagerne i kartellet at afkræfte denne formodning.

 

Mht. tabsopgørelsen så skal skadelidte stilles, som var overtrædelsen ikke sket. Dette omfatter bl.a. fortjeneste og renter.

 

Endelig medfører den nye lov en udvidelse af forældelsesfristen til fem år. Fristen løber fra ophøret af den skadegørende handling, og skadelidte med rimelighed kan forventes at have kendskab til kravet.

 

Det skal bemærkes, at gennemførelse af en erstatningssag vil kræve, at vognmanden kan dokumentere et køb af lastbil fra de nævnte producenter i den pågældende periode.

DTL vurderer, at et eventuelt søgsmål med henblik på erstatning vil kræve klar dokumentation, og det vurderes, at et søgsmål kan trække ud i årevis.

 

Man skal derfor indstille sig på dels at fremlægge den fornødne dokumentation, dels at afholde advokatomkostninger - samt endeligt væbne sig med tålmodighed indtil der kommer en eventuel afgørelse. Advokatomkostningerne for den enkelte vognmand vil kunne holdes nede ved et gruppesøgsmål, hvor mange medlemmer går sammen og anlægger én sag.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com