Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Retspolitisk afsporing

Søgeord:

11. oktober 2017  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

1361 gange

Læses i øjeblikket af:

1

DI Transport: Tilbageholdelse af hele køretøjet skader danske transportvirksomheder.

I sidste uge vedtog Folketingets Transportudvalg en betænkning om forslag til folketingsbeslutning om bekæmpelse af social dumping. Selve forslaget er ikke blevet vedtaget i Folketinget, men det fremgår af betænkningen, at et flertal i udvalget bestående af S, DF, EL, ALT og SF ønsker at se nærmere muligheden for at tilbageholde hele vogntoget for at sikre at eventuelle bøder bliver betalt.

 

DI Transport pegede i sit høringssvar på, at netop det forslag rejser en række retssikkerhedsmæssige problemer. I dag er det kun lastbilen eller sættevognstrækkeren, dvs. motorkøretøjet, der kan tilbageholdes indtil bøden er betalt, men ikke selve traileren/sættevognen, der ofte tilhører en dansk vognmand eller speditør.

 

Et lignende forslag har tidligere været behandlet i Folketinget, hvor den daværende socialdemokratiske transportminister Magnus Heunicke afviste forslaget, fordi forslaget blev vurderet til at være retssikkerhedsmæssigt betænkeligt. DI Transport er fortsat enig i den vurdering.

- Det er dybt bekymrende, at man tilsyneladende er villig til at gå på kompromis med den almindelige retssikkerhed. Tilbageholdelse af køretøjet sker for at sikre at en eventuel bøde bliver betalt. Derfor er det tilstrækkelig at tilbageholde motorkøretøjet og overflødigt at tilbageholde sættevognen, siger Michael Svane branchedirektør i DI Transport.

 

DI Transport peger på, at politiet eksempelvis i forbindelse med kontrol af køre- og hviletid tjekker lastbilens kontrolapparat 28 dage tilbage. Det vil sige, at den udenlandske vognmand ved en vejkontrol i Danmark kan få en bøde for en transport kørt tre uger tidligere i Italien for en udenlandsk transportvirksomhed, som bliver opdaget, mens lastbilen kører i Danmark for den danske transportvirksomhed.

- Det er helt urimeligt, at der kan opstå situationer, hvor en dansk transportvirksomhed skal have tilbageholdt sin sættevogn i forbindelse med forseelser, som virksomheden slet ikke har haft nogen viden om eller indflydelse på, siger Michael Svane.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com