Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Rift om ledige lager- og produktionsarealer

Søgeord:

30. januar 2018  |  

Af Lars Myrup Lassen

Læst i alt:

743 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Laveste antal ledige lager- og produktionsbygninger i ni år.

 

Danmark har ikke haft så få ledige lager- og produktionsbygninger i næsten ni år. Det fremgår af tal fra Ejendomstorvet.dk, der er en portal for erhvervslokaler.

 

Det er ikke nogen hemmelighed, at hjulene snurrer lystigt i dansk økonomi, der for alvor – og omsider – har givet finanskrisen baghjul i de sidste par år.

 

Derfor er det heller ikke overraskende, at det nu går så godt for industrien og det øvrige erhvervsliv herhjemme, at der er ved at opstå mangel på lagerejendomme, logistikbygninger og fabrikshaller.

 

Før finanskrisen satte ind, stod blot omkring halvanden procent af industrilokalerne tomme, men det blev tredoblet i løbet af blot tre kriseår. Efter nogle år med mange tomme erhvervsbygninger over det ganske land er det atter gået frem igen, især de to seneste år, viser tal fra Ejendomstorvet.dk, mæglernes fælles portal og samtidig landets største markedsplads for erhvervslokaler.

- Ved udgangen af 2017 stod blot 2,3 procent af industrilokalerne tomme – det laveste niveau siden januar kvartal 2009, altså i næsten ni år. Siden 2012 har vi næsten uafbrudt set forbedring kvartal for kvartal. Særligt Fyn, Nordjylland samt Vest- og Sydsjælland er nået ned på meget lave niveauer. Områder som Sydjylland, Østjylland og Vestjylland har lidt flere tomme industribygninger, men har til gengæld oplevet pæne fald i tomgangen det seneste år,” siger Simon Birch Skou, adm. direktør for Ejendomtorvet.dk.

Nethandel og nybyggeri

Nybolig Erhverv-kæden spår, at den lave tomgang vil udløse nybyggeri.

 

- Faldet i tomgangen de senere år skyldes blandt andet stigende nethandel med øget behov for logistikejendomme og lagerplads og så den stigende beskæftigelse ude i virksomhederne. Med de økonomiske udsigter kan vi komme længere ned, men ikke meget. Inden for 12-24 måneder forventer vi derfor at se en del nybyggeri i segmentet, drevet af virksomheder der bygger til eget brug, siger analysechef Stig Plon Kjeldsen fra Nybolig-Erhverv.

 

Behovet for nybyggeri er på sin vis opstået under finanskrisen.

 

- På grund af krisen har virksomhederne stort set ikke bygget noget nyt igennem ti år. Blandt de ejendomme, som er ledige nu, optræder mange utidssvarende bygninger fra 1950’erne og 1960’erne. Virksomhederne vil have ejendomme med lavt energiforbrug, gode adgangsforhold og effektiv indretning, blandt andet med højt til loftet og uden bærende søjler. Samtidig har it-udviklingen reduceret behovet for større administrationslokaler, der ofte følger med de lidt ældre industribygninger, siger Stig Plon Kjeldsen.

Især lager- og logistik

Ifølge analysechefen er der især efterspørgsel efter lager- og logistiklokaler, og virksomhederne søger særligt ejendomme tæt på motorvejene, fx langs Den Fynske Motorvej og E45 gennem Øst- og Sydjylland.

 

Aktuelt er der udbudt 1.678 lager- og industrilokaler i hele landet via Ejendomstorvet.dk – 1.480 er lejemål, mens 198 er ejendomme til salg.

 

I hele landet findes 103,5 millioner kvadratmeter industrilokaler. Heraf ligger næsten en femtedel – 19,5 millioner – i Sydjylland, mens Østjylland har godt 16 millioner kvadratmeter og Nordjylland og Vestjylland begge omkring 13 millioner kvadratmeter.

 

Derefter følger Vest- og Sydsjælland med knap 10 millioner kvadratmeter og Fyn med 9,3 millioner.  

 

Ejendomstorvet.dk har - ifølge egne oplysninger - Danmarks største udvalg af ledige lejemål og erhvervsejendomme til salg med adresse, foto og tekst om aktuelt lige godt 10.000 lokaler og ejendomme i alle kategorier. Dataene kommer fra næsten alle landets erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 115.000 besøg hver måned og formidlede i 2017 solgte ejendomme og indgåede lejeaftaler for en værdi over 14 mia. kr.

Nybolig Erhverv har for nylig solgt denne 10.000 kvadratmeter store Kolding-ejendom til De Forenede Dampvaskerier. Som led i vækstplaner indretter virksomheden et nyt vaskeri rettet mod hoteller og spisesteder. Pr-foto.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk