Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Rødglødende udfordring

Søgeord:

23. marts 2018  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

535 gange

Læses i øjeblikket af:

1

ITD fortalte om transportbranchens udfordringer med rekruttering.

 

Arbejdsmarkedet er rødglødende og transport- og logistikbranchen står over for enorme udfordringer med at rekruttere det nødvendige antal kvalificerede ansatte. Og selv om der bliver gjort meget i branchen, er der behov for politisk støtte.

 

Dette havde ITD anledning til at drøfte med Folketingets beskæftigelsesudvalg, som torsdag den 22. marts 2018 var på besøg i Aabenraa Kommune.

 

Det fremgår af en pressemeddelelse fra brancheorganisationen.

 

1.075 ledige stillinger

Transport- og logstikbranchen har stort fokus på at fastholde og rekruttere medarbejdere. Men på trods af indsatsen er der lige nu 1.075 ledige stillinger i branchen, som der forgæves er forsøgt at rekruttere til. Og udviklingen forventes at fortsætte i takt med et stigende transportbehov og en aldrende arbejdsstyrke. Rekrutteringsudfordringen skal løses, ellers vil det skade den danske økonomi og eksport.

ITD og ITD’s medlemmer har allerede fokus på alternative rekrutteringsformer, støtter branchens lærerpladsgaranti og har fokus på andre målgrupper som for eksempel kvinder og marginaliserede grupper som flygtninge eller veteraner. Men branchen kan ikke løse udfordringen selv, og der er brug for politisk opbakning. Det fortalte ITD til politikerne i Folketingets Beskæftigelsesudvalg, da de torsdag den 22. marts var på besøg i Aabenraa Kommune.

 

- ITD ser gerne, at der følger økonomisk støtte med til den nødvendige oplæring af ledige til en ny branche og job. Her skal politikerne hjælpe til, fordi mange virksomheder i den daglig drift har svært ved at afsætte medarbejderressourcer til sidemandsoplæring. Et succesfuldt forløb for begge parter forudsætter, at der i virksomheden kan sikres nødvendig tid til at lære den unge eller ledige håndværket, siger Jørgen Smed, specialkonsulent i ITD Arbejdsmarked.

 

- Og når for eksempelvis en ledig skal oplæres som chauffør betyder det typisk en sidemandsoplæring, hvor to medarbejdere – føllet og den erfarne medarbejder – er ude på landevejene. Det er ressourcetungt for virksomhederne, og det budskab var vigtigt at dele med politikerne, fortsætter Jørgen Smed.

Opkvalificering og omskoling

ITD ønsker også, at politikerne har fokus på at sikre potentielle medarbejdere i branchen de nødvendige formelle kompetencer i form af omskoling eller opkvalificering. Et job i transportbranchen kræver typisk stort kørekort, truckcertifikat og/eller andre certifikater og specialkompetencer, før den ledige kan udfylde et job i branchen.

For udsatte grupper spiller mentorer en væsentlig rolle for succesfuld indslusning på arbejdsmarkedet. I forhold til eksempelvis unge på kanten betyder det en stor forskel for virksomheden, at der er en kommunal mentor, som holder snor i den unge og hjælper med sociale udfordringer.

 

ITD og brancheforeningens medlemmer er deres sociale ansvar bevidst, og det rimer godt med, at der er behov for flere hænder inden for branchen. Der er derfor sat flere forskellige aktiviteter i gang med henblik på alternativ rekruttering.

Et af de konkrete aktiviteter er beskæftigelsesprojektet Unge på Toppen, der var et offentligt-privat partnerskab med Aabenraa Kommune for unge kontanthjælpsmodtagere i 2017. Det deltog ITD i sammen med en række transport- og logistikvirksomheder med et godt resultat, men som også gav nogle erfaringer til at sikre endnu flere udsatte et job. Hedensted kommune kører et tilsvarende projekt i 2018 målrettet unge kontanthjælpsmodtagere.

 

Fakta:

De seneste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at der i transportbranchen er cirka 1.075 ledige stillinger på grund af forgæves rekruttering.

Om få år står Danmark med cirka 2.500 ubesatte chaufførstillinger, og rekrutteringsudfordringen bliver ikke mindre af, at 50 procent af alle lastbilchauffører er over 50 år, og 15 procent er over 60 år.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com