Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Scandlines-klage truer Femern-tunnel

Søgeord:

6. december 2013  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

2254 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Store danske infrastrukturprojekter kan være i strid med EU-regler om statsstøtte.

Store danske infrastrukturprojekter kan være i strid med EU-regler om statsstøtte.Storebæltsbroen og Øresundsbroen var næppe nogensinde blevet til virkelighed, hvis den danske stat skulle finde de mange milliarder i statskassen. Men kombinationen af brugerbetaling og statsgarantier for lånefinansieringen af de store anlægsprojekter kan være i strid med EU’s regler om statsstøtte.

 

Det har EuropaKommissionen vurderet efter en klage fra færgerederiet Scandlines, der mener at Øresundsbroen udsætter Helingør-Helsingborg-ruten for unfair konkurrence. Argumentet er, at Øresundsbroen har adgang til særligt gunstige lånevilkår, fordi den danske og svenske stat er garanter for lånet. Eller sagt på en anden måde – Scandlines skal betale væsentligt mere i rente ved finansieringen af rederiets færger end Øresundsbroen skal ved de statsgaranterede lån.

Transportminister i harnisk

EuropaKommissionens vurdering skaber ikke bare usikkerhed omkring Øresundsbroens fortsatte finansiering. Den sår også tvivl om Danmarks planer om en fast forbindelse under Femern Bælt – tunnelforbindelsen finansieres også her med statsgaranterede lån.

 

Derfor var en kampberedt dansk transportminister, Pia Olsen Dyhr (SF), der i går mødte op til EU’s rådsmøde i Bruxelles. Ministeren talte på mødet imod EU’s indblanding i den fremtidige finansiering af de faste forbindelser over Øresund og Femern Bælt.

 

- Jeg mener ikke, at anlæg af store infrastrukturprojekter som forbindelserne over Øresund og Femern Bælt har noget med statsstøtte at gøre. Jeg er derfor meget uenig i Kommissionens fortolkning af statsstøttereglerne. Derfor har jeg på rådsmødet i dag opfordret Kommissionen til at åbne for en drøftelse med medlemsstaterne om spørgsmålet. Vi har behov for at kunne tage alle finansieringsmodeller i brug, hvis vi skal kunne realisere den nødvendige udbygning af infrastrukturen i Europa til gavn for vækst og beskæftigelse, udtaler Pia Olsen Dyhr i en pressemeddelelse fra Transportministeriet.

- Målet for den danske regering er i alle tilfælde, at Øresunds- og Femern Bælt-forbindelsen skal kunne føres videre uden ændringer af de økonomiske vilkår, slutter ministeren.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com