Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Scania ruller i friløb efter konkurrenterne

Søgeord:

8. oktober 2013  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

2256 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Introducerer det brændstofbesparende udstyr Eco-Roll på sine nye lastbiler med automatiseret gearskifte

Introducerer det brændstofbesparende udstyr Eco-Roll på sine nye lastbiler med automatiseret gearskifteNu følger den svenske lastvognsproducent Scania i slipstrømmen efter Mercedes, Volvo, samt senest også både DAF og Renault lastvogne, ved at tilbyde det brændstofbesparende udstyr Eco-Roll på sine nye lastvogne.

 

TTNs søstermedie Trans Inform har allerede haft lejlighed til at prøvekøre det allerførste eksemplar af en Scania lastvogn med Eco-Roll, og konklusionen er helt klar. Det virker godt og der er ingen som helst tvivl om at der kan spares brændstof ved at benytte Eco-Roll.

 

På en del af den teststrækning i Tyskland, hvor prøvekørslen fandt sted, kan vognen faktisk under gunstige forhold, rulle op mod to minutter i friløb, svarende til mindst to km, hvor motoren udelukkende kører i tomgang.

De kunder på de europæiske markeder, som bestiller en ny Scania lastbil med Scania Opticruise med Active Prediction vil fra første kvartal næste år kunne spare brændstof og penge ved hjælp af den nye friløbsfunktion, hedder det fra Scania.

 

Lastvognens elektroniske system bedømmer selv hvad der er mest brændstoføkonomisk, enten at lade vognen rulle ned af bakkerne i Eco-Roll (friløb), d.v.s. med transmissionen i N (neutral) og motoren i tomgang, eller at motorbremse med lukket brændstoftilførelse.

 

Hvad der er mest brændstoføkonomisk er ikke så enkelt, som man umiddelbart kan tro.

 

Scania Active Prediction laver lynhurtigt kalkulationen helt uden at føreren af køretøjet er involveret. Hvis systemet vælger Eco-Roll, bør lastvognen kunne rulle i mindst ti sekunder eller mere, når bakken planer ud.

Det er for at udnytte bevægelsesenergien i lastvognens egen vægt og samtidig for ikke at foretage for mange små indgreb.

 

I den anden ende, gælder det også om at hastigheden ikke bliver så stor, så bremserne skal træde i aktion. I så fald er der risiko for at energien, der er dannet ud af brændstoffet, bare bremses væk.

 

Scania Active Prediction anvender både GPS (for positionen) og topografiske kort til at styre systemet. Beroende på hvilket præstationsniveau føreren vælger, arbejder lastbilen med forskellige strategier, for enten at anvende så lidt brændstof som muligt eller for at give optimal effekt i form af høj snithastighed.

 

Scanias Eco-Roll forudsætter at lastbilen er udstyret med Scania Opticruise med Active Prediction uden koblingspedal og samtidig skal motoren være en Euro-6 version.

På markeder hvor topografiske kortdata er til rådighed er Scania Opticruise med Active Prediction og Eco-Roll standard på fjerntransportlastvogne.

 

Endvidere er Scania Active Prediction nu endnu bedre til at optimere gearskiftsstrategierne.

 

Ved at analysere hvor meget der er tilbage af en stigning eller et fald på en bakke, kan unødige ned- eller op-gearinger undgås ved at udnytte Scania-motorernes massive drejningsmoment ved lave omdrejninger.

 

På billedet ses den nye Scania G 450, der er den første som er udstyret med Eco-Roll, og som Trans Inform netop har prøvekørt i Tyskland.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com