Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Selvkørende logistik

Søgeord:

8. januar 2015  |  

Af Lars Myrup Lassen

Læst i alt:

2194 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Kurer- og logistikfirmaet DHL ser i en ny rapport lovende muligheder i selvkørende køretøjer.

 

Den nye rapport fra DHL Trend Research tager udgangspunkt i en række best-practice eksempler fra brancher over en bred kam og ser bl.a. på forskellige selvkørende køretøjer på tværs af hele logistikkæden. Det inkluderer selvstyrende transportkøretøjer og assisteret plukning på lagre samt selvkørende køretøjer på værfter, i havne og i lufthavne.

 

Derudover vil køretøjerne også finde anvendelse i forbindelse med assisterede motorvejstransporter og træktransporter samt ’last mile delivery’.

- Nogle lageroperationer har i en vis grad brugt selvkørende køretøjer i flere år. Men at indføre denne form for køretøjer i logistikbranchen vil markant ændre den. Det næste step i udviklingen bliver at flytte udviklingen over på offentlige veje. Ved at trække på sin erfaring fra lukkede miljøer, står logistikbranchen særdeles godt til at påvirke udviklingen af ubemandede køretøjer. DHL vil sammen med partnere og kunder indtage en ledende rolle i denne udvikling, siger Dr. Markus Kückelhaus, direktør i DHL Trend Research.

Bred fordelsvifte

Selvkørende køretøjer vil tilbyde en bred vifte af vigtige fordele herunder forbedret trafiksikkerhed, større brændstofeffektivitet og mindre belastning af miljøet. Men som rapporten påpeger, er der stadig en bid vej at gå før de ubemandede teknologier er fuldt modne. Der er også behov for, at regulativer bliver opdateret, at offentligheden accepterer sådanne køretøjer og at hele området omkring ansvar bliver afdækket. På trods af disse barrierer, er der imidlertid kommet flere overbevisende eksempler, der klart viser, at mange organisationer er villige til at udvikle og implementere ubemandede teknologier.

Førerløse lastbilkonvojer

For offentlige gader og stræder kan man ifølge trendrapporten ’Self-Driving Vehicles in Logistics’ i nær fremtid forvente forbedrede hjælpefunktioner, der supporterer chaufførerne. Næste skridt bliver at indføre selvkørende køretøjer i særlige situationer fx på særligt trafikerede motorveje. Og i fremtiden venter så fuldt ud selvkørende lastbil-konvojer døgnet rundt på motorveje.

- Der er ingen tvivl om, at automatiseret kørsel vil ændre logistikbrancen. I DHL anvender vi allerede mange former for selvstyrende logistikløsninger i vores lageroperationer og vi ser os selv i en førerposition til yderligere at drive udviklingen af ubemandede køretøjer i vores branche, siger Matthias Heutger, Senior Vice President Strategy, Marketing & Udvikling, DHL Customer Solutions & Innovation.

Trendrapporten ’Self-Driving Vehicles in Logistics’ er den seneste i en række rapporter, som DHL Trend Research står bag. Det er en særskilt enhed, der fokuserer på forskning og analyse og på i sidste ende at drage fordel af de nye tendenser i logistikbranchen. De seneste tendenser på transportområdet er samlet i DHL's årligt opdaterede dokument ’Logistics Trend Radar’. I dokumentet vurderer DHL effekten af sociale og forretningsmæssige tendenser såvel som de teknologier, der driver logistikbranchen frem.

 

Rapporten ’Self-driving Vehicles in Logistics’ kan hentes her: www.dhl.com/selfdriving

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com