Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Sikkerhedsselen fordobler chancen for at overleve en alvorlig trafikulykke

Søgeord:

29. august 2013  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

2255 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Trods det vælger halvdelen af alle lastbilchauffører ikke at anvende sikkerhedsselen. Det vil Volvo Lastvagnar ændre på.

Trods det vælger halvdelen af alle lastbilchauffører ikke at anvende sikkerhedsselen. Det vil Volvo Lastvagnar ændre på.- Hvis flere trafikanter anvender sikkerhedssele skulle der alene i EU-området kunne spares 7000 liv hvert år. Her burde erhvervschaufførerne være et forbillede, men sådan er det desværre ikke, siger Carl Johan Almqvist, der er ansvarlig for trafiksikkerhedsspørgsmål ved Volvo Lastvagnar.

 

Chancen for at overleve er dobbelt så stor ved at anvende sikkerhedssele

 

Chancen for at overleve en alvorlig trafikulykke er dobbelt så stor for den som anvender sikkerheds-sele, sammenlignet med chauffører eller passagerer, som ikke er spændt fast. Det fremgår blandt andet af WHOs seneste rapport om trafiksikkerhed i verden - Global Status Report on Road Safety 2013.

Rapporten peger netop på et øget brug af sikkerhedssele som en af de mest nærliggende faktorer til at forbedre sikkerheden i trafikken.

 

I dag er det lov at anvende sikkerhedssele i 111 af verdens lande, og siden 2006 omfatter lovgivnin-gen i EU også anvendelse af sikkerhedssele både i personbiler og lastvogne.

 

- De seneste år brugen af sikkerhedsseler steget også blandt lastbilchauffører, men det er stadigvæk mindre end halvdelen, der anvender sikkerhedssele. Det er endog på trods af at både vores egen og anden europæisk forskning viser at mindst 50 % af de lastbilchauffører som omkommer i trafikken vil have klaret sig, hvis de havde været spændt fast. Af dem der forulykker i trafikken har blot fem procent spændt sikkerhedsselen, siger Carl Johan Almqvist.

Ny undersøgelse blandt 700 chauffører

En frisk undersøgelse fra den svenske trafiksikkerhedsorganisation NTF, baseret på observationer af mere end 700 lastbilchauffører og interview med mere end 200 af dem i perioden 2011 – 2013, be-kræfter dette billede.

 

De allerfleste oplyser at de anvender sikkerhedsselen når de køre i deres privat personbil, men kun halvdelen gør det, når de kører lastvogn. Som årsag angiver de at det er besværligt, ubekvemt eller tidskrævende at skulle spænde sikkerhedsselen.

 

-Med tanke på at sikkerhedsselen kan være forskellen mellem liv og død, vejer de forskellen ganske let. Ved Volvo Lastvagnar lægger vi store ressourcer i at udvikle ulykkesforebyggende systemer, men så længe den menneskelige faktor er indblandet kan risiciene i trafikken aldrig helt elimineres. Derfor vil jeg opfordre både vognmandsfirmaer og chauffører til at gøre hvad de kan for at forbedre sikkerheden. Og den allermest enkle løsning er naturligvis at anvende den i særdeleshed allervigtigste sikkerhedsdetalje om bord, sikkerhedsselen.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com