Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Chaufførmangel: ”Vi har et ansvar”

Søgeord:

8. december 2022  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

859 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Dachser-filialchef har øget fokus på manglen på chauffører.

 

De seneste år har nyheder om akut lastbilchaufførmangel præget nyhedsbilledet for transportbranchen. Den generelle mangel på arbejdskraft berører langt flere end blot aktørerne i branchen – det har konsekvenser for hele det danske samfund.

 

Det skriver Dachser i Danmark i en pressemeddelelse, hvor general manager Peter Hut giver et bud på, hvordan en logistikvirksomhed som Dachser kan bidrage til at imødegå chaufførkrisen.

 

Baggrund

I efteråret 2022 oplevede transportbranchen endnu en bølge af nyheder omkring den stigende mangel på lastbilchauffører i hele Europa. Det skete i kølvandet på en udmelding fra den internationale transportorganisation for vejtransport IRU om, at antallet af ubesatte lastbilchaufførstillinger forventes at stige til 40 procent i løbet af 2022, baseret på en undersøgelse af chaufførmangel, som organisationen foretager hvert år. Transport- og logistikvirksomhedernes brancheorganisation

ITD vurderer, at der mangler 10.000 chauffører alene i Danmark.

 

Peter Hut, general Manager for Dachser Denmarks filial i Hvidovre, fulgte med i branchemediernes nyhedsstrøm fra sit kontor i en af virksomhedens blå-gule bygninger på Avedøre Holme. De seneste mange år har chaufførmanglen hængt som en mørk, truende uvejrssky over transportbranchen, og en løsning synes ikke umiddelbart at være inden for rækkevidde.

 

- Chaufførmanglen er en realitet, som vi er nødt til at forholde os til, fastslår Peter Hut.

 

Han mener, at transportvirksomheder generelt kan bidrage til dels at gøre chaufførfaget mere attraktivt og dels at støtte sine samarbejdspartnere, det vil sige vognmændene, til at finde kvalificeret arbejdskraft.

 

- Vi arbejder på at gøre os attraktive som samarbejdspartner og arbejdsplads. Derfor har vi med held blandt andet valgt at integrere chaufførerne mere i virksomheden i løbet af de seneste år, fortæller Peter Hut.

Årsag og virkning

Der er ifølge pressemeddelelsen fra Dachser utrolig mange bud på, hvad den stigende chaufførmangel skyldes. Alt fra løn og vilkår, lovmæssige krav til arbejdstider samt skæve eller lange arbejdsdage er blot nogle af de faktorer, der fremhæves som årsagen til en svigtende interesse fra især de yngre generationer. Dertil kommer et manglende fokus på at markedsføre chaufføruddannelsen til unge kvinder.

 

- Jeg tror, at den sociale anseelse har betydet meget for faget og tilslutningen til uddannelsen, og det er en tendens, vi må vende, fastslår Peter Hut.

 

Derfor gør han angiveligt en personligt en indsats for, at vognmænd og chauffører tilknyttet hans filial, føler sig velkomne og inkluderet i hverdagen hos Dachser Denmark.

 

- Vi har en meget lav skadesprocent og en utrolig høj performance hos de chauffører og vognmænd, vi samarbejder med, udtaler Peter Hut.

Algoritme

Det skyldes ifølge filialchefen indsatsen for at skabe glade og tilfredse chauffører. Hos Dachser arbejder man med en algoritme, som skaber et optimeret ruteforslag til chaufføren ud fra forskellige parametre som tid og miljømæssig påvirkning.

 

- Men teknologien kan kun tage os en bid af vejen. Vi har stadig brug for chaufførens ekspertise – kun chaufføren ved, hvor og hvornår man kan komme ind hos den enkelte kunde. Derfor kan vedkommende altid ændre i ruteforslaget og tilrettelægge den rute, der passer bedst fra dag til dag. Vi prøver også så vidt muligt at tilrettelægge turene, så vores chauffører kan komme hjem til tiden, hvis der for eksempel skal hentes børn, og ikke mindst opfordrer vi vores samarbejdspartnere til at give de dygtige chauffører et par kroner mere i timen som et ekstra tillæg – på Dachsers regning, siger Peter Hut.

Virksomheden arbejder i øjeblikket sammen med uddannelsesinstitutionen TEC i Hvidovre, som blandt andet uddanner lastbilchauffører, for at etablere et nyt koncept for chaufføruddannelsen, hvor de studerende får indblik i processerne både på kontoret og terminalen hos Dachser i Hvidovre, før de starter chaufførlærlinge hos vognmanden.

 

- Min overbevisning er, at vi her virkelig kan gøre en forskel. Som stor international logistikvirksomhed har vi et ansvar for at bidrage til at gøre chaufførerhvervet mere attraktivt – for uden chaufførerne er der ingen transportbranche, slutter Peter Hut.   /Smir

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk