Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Grenaa Havn sætter strøm til kajerne

Søgeord:

23. marts 2021  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

211 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Investerer i 18 MW landstrøm.

 

De største installationsfartøjer, skibe og rigge er sikret grøn strøm på Grenaa havn langt ind i fremtiden. Havnen har netop investeret i 18 megawatt landstrøm og kickstartet etableringen af en omfattende el-infrastruktur, der sikrer fleksible tilkoblingsmuligheder for mobile landstrømsanlæg.

 

- På Grenaa Havn har vi valgt at gå ”all-in” på landstrøm. Det betyder, at vi opgraderer vores nuværende udbud fra 2 MW til 18 MW, for at fremtidssikre forsyningen af grøn strøm til blandt andet installationsfartøjer fra offshore vindindustrien og borerigge. Vi har en målsætning om at tage vores del af ansvaret for den grønne omstilling. Derfor vil vi fremme overgangen fra diesel til el ved at tilbyde strømløsninger til vores kunder, men også ved at elektrificere egen havnedrift, siger Henrik Carstensen, administrerende direktør i Grenaa Havn.

Havvindmølleparker kræver strøm

Der investeres i de kommende år mange mia. kr. i europæisk havvind, og det er en udvikling, Grenaa Havn vil være en del af, siger Theis Gisselbæk, kommerciel direktør i Grenaa Havn:

 

- Danmark står over for en etablering af flere nye havvindmølleparker, blandt andet Hesselø Havvindmøllepark - Grenaa Havns kommende nabo i Kattegat. Derfor er det vigtigt for os at kunne tilbyde landstrøm til installationsskibe i forbindelse med etableringen af disse store havvindmølleprojekter. Når installationsskibe, borerigge og andre fartøjer tilkobles landstrøm, reduceres CO2-udledningen, men også vedligeholdelsesomkostningerne ombord. Energiproduktionen er en af de mest omkostningstunge dele ved driften af offshore-fartøjer, dermed er det en gevinst at kunne slukke motoren og tilkoble den strøm i stedet, siger Theis Gisselbæk.

El-infrastruktur udrulles på havnen

De 18 MW bliver tilgængelige på havnen til sommeren 2021. Dernæst påbegyndes etableringen af et forsyningssystem, hvor skibe, rigge og havnens egne eldrevne maskiner tilkobles via mobile landstrømsanlæg.

 

- Vi kommer til at lægge landstrøm ind ved vores nye havneudvidelse. Det er helt oplagt, da den bliver velegnet til servicering af offshore-installationer, stacking og test af Power-to-X-teknologi. Bagefter opgraderes vores øvrige kajer med landstrøm. Vi kigger ind i en investering på landstrømsanlæg nummer 2, og vi er klar til at investere i flere anlæg så snart behovet opstår, siger Theis Gisselbæk. /anga.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk