Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Optimismen halter hos danske eksportvirksomheder

Søgeord:

14. september 2022  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

302 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Dansk Erhverv: Danske eksportvirksomheder mister optimismen.

 

Danske eksportvirksomheder må sætte priserne op, og det skruer forventningerne ned. Europæiske forbrugere vil blive ramt på købekraften, hvilket rammer virksomhederne på efterspørgslen.

 

Ordrebogen hos de danske eksportvirksomheder er ikke helt så tyk som tidligere, og den hidtidige optimisme er forstummet. Det viser spørgeunderskemaundersøgelsen Eksportbarometer for tredje kvartal, som Danish Export Association har foretaget i samarbejde med Jyske Bank blandt mere end 280 topledere fra danske eksportvirksomheder. Ifølge undersøgelsen oplever 45 procent af eksportvirksomhederne store prisstigninger på deres markeder, hvilket fortsat får virksomhederne til at hæve priserne på deres produkter.

 

- Prisstigningerne skyldes blandt andet råvaremangel, som tvinger eksportvirksomhederne til at sende regningen videre ved at sætte priserne op. Det sætter en stopper for den hidtidige store optimisme og er i bund og grund med til at sætte forventninger til eksporten ned, fordi forbrugerne vil efterspørge mindre, når salgspriser stiger, forklarer Niels Rønholt, der er cheføkonom i Jyske Bank, og understreger:

 

- Det rammer hele Europa og forplanter sig direkte i forbrugernes købekraft. De danske eksportvirksomheder vil opleve, at efterspørgslen bliver mindre. Det kan give en krise, som vi nu ser den første bekymring for.

Søstrene Grene

Danske Søstrene Grene, der har butikker i 15 forskellige lande, oplever ifølge virksomheden prisstigninger på stort set alle deres produkter.

 

- Vi har valgt at absorbere størstedelen af prisstigningerne selv, men vi er nødt til at sende noget videre, så vores priser kommer til at stige lidt i år. Lige nu ser vi, at forbrugerne rammes af den høje inflation, og ved at undgå store prisstigninger kan vi forhåbentlig give dem en håndsrækning og tage nogle markedsandele, siger Mikkel Grene, der er CEO i Søstrene Grene.

Mangel på råvarer bliver et mindre problem

Råvaremanglen er ifølge den nye undersøgelse stadig udbredt, men den er blevet markant mindre. I Eksportbarometer for andet kvartal fremhævede 66 procent af eksportvirksomheder råvaremangel som en faktor, og det er i tredje kvartal dalet til 49 procent.

 

– I forhold til for tre måneder siden er ordrebeholdningen blandt eksportvirksomhederne faldet, og samtidig med at efterspørgslen er på vej ned, er nogle af de flaskehalse, vi har være vidne til, blevet mindre. Dermed får vi en situation, hvor problemer som følge af mangel på råvarer vil blive mindre og mindre, siger Niels Rønholt.

 

På trods af, at råvaremangel tegner til at blive et mindre problem for virksomhederne fremadrettet, spiller udfordrede forsyningskæder fortsat Søstrene Grene et puds.

– Det er blevet markant sværere at skaffe chauffører, og med krigen i Ukraine blev det ret pludseligt forværret, fordi de ukrainske chauffører skulle hjem og kæmpe. Udfordringerne i supply chain, som vi har set med transport til søs, er flyttet ind på landjorden. Det er svært at se, hvor chaufførerne skal komme fra, og det er ikke bare en lille pukkel, siger Mikkel Grene.   /Smir

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk