Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Brandaktuelt spørgsmål om sikkerhed i norske tunneller

Søgeord:

15. august 2013  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

2257 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Efter branden forleden i Norges næstlængste tunnel, Gudvangatunnelen, stiller mange spørgsmålstegn ved sikkerheden.

Efter branden forleden i Norges næstlængste tunnel, Gudvangatunnelen, stiller mange spørgsmålstegn ved sikkerheden.Forskrifterne for tunnelsikkerhed er retningsgivende for Statens Vegvesens arbejde med tunnelsikkerhed, hedder det hos det norske Statens Vegvesen.

 

Forskrifterne gælder tunneler på det norske rigsvejnet, som er længere end 500 meter. I Norge findes der i dag 253 sådanne tunneller. Deres samlede længde udgør 524 km.

 

30 af disse 253 tunneller er bygget efter 2007, og de er dermed bygget i henhold til kravene i de pågældende forskrifterne. Der er gennemført rehabilitering af ældre tunneller, som er bygget før end 2007. Dette arbejde fortsætter, og der er rundt regnet 200 tunneler tilbage, som skal rehabiliteres før 1. april 2019.

I lyset af tunnelbranden i Gudvanga er der kommet krav om mere og bedre støtte til udstyr for at slukke ildebrande i tunneller. Statens Vegvesen finansierer dette udstyr – blandt andet til Gudvangatunnelen.

 

Retningslinjer for dette er udarbejdet, og den endelig vedtagelse tages af det norske Direktorat for Sikkerhed og Beredskab, baseret på risikovurderinger fra brandvæsenet og Statens Vegvesen/ fylkeskommunerne.

 

Der er ikke omkommet personer som følge af tunnelbrande i Norge. Statens Vegvesen vurderer, at tunnellerne i Norge hovedsageligt er godt sikrede. Statens Vegvesen har lavet en vejledning til, hvordan trafikanter bør optræde, hvis de skulle være så uheldig at havne i en tunnelbrand.

 

I de fleste ældre tunneller er der behov for mindre justeringer for at opfylde Tunnelsikkerhedsforskrifterne. Mens der for nogle af er behov for omfattende forvedringer. Vegvesenet har beregnet, at det koster omkring 7 milliarder norske kroner at overholde sikkerhedskravene.

Med baggrund i den norske Nasjonal transportplan 2014-2023 (NTP) arbejder Statens Vegvesen nu med et handlingsprogram for perioden 2014-2017. Programmet offentliggøres i januar 2014, og det giver en oversigt over, hvilke tiltag og hvilke tunneller som bør prioriteres i den næste fireårsperiode indenfor de rammer, der udstikkes i udmeldingen.

 

Totalt er der 1060 tunneller på rigs- og amtsveje i Norge. De fleste er meget korte. Mindre end halvdelen af tunnellerne på rigs- og amtsveje er længere end 500 meter (484 tunneller), og ved indgangen til 2013 var der på rigsvejnettet 498 tunneller med en samlet længde på 578 km.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com