Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Østdanmark overholder oftest fartgrænsen

Søgeord:

14. oktober 2013  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

2279 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Bilisterne på de sjællandske landeveje træder mere blidt på speederen end bilisterne på de jyske. Mange alvorlige ulykker kan undgås, hvis alle overholder hastighedsgrænsen.

Bilisterne på de sjællandske landeveje træder mere blidt på speederen end bilisterne på de jyske. Mange alvorlige ulykker kan undgås, hvis alle overholder hastighedsgrænsen.I de her uger bliver bilisterne i hele landet mindet om at sætte farten ned og overholde hastighedsgrænsen med en ny, landsdækkende fartkampagne ”Sænk farten – en lille smule betyder en hel del”.

 

Det er 76 af landets kommuner, 123 Q8-tankstationer, Rådet for Sikker Trafik og politiet, der står bag budskabet, som skal være med til at redde liv på landevejene, hvor to ud af tre dødsulykker sker.

 

Nye tal fra Vejdirektoratet viser, at gennemsnitsfarten på landevejene i hele landet er faldet fra 2008 – 2012.

 

Tallene viser også, at gennemsnitshastigheden fra maj til og med august i år var 80 km/t. på landevejene på Sjælland, Fyn og øerne.

På de jyske landeveje derimod var gennemsnitshastighed 85,3 km/t. Det er en markant forskel, da risikoen for at ende i en alvorlig ulykke stiger, når hastigheden øges med blot få kilometer i timen.

 

- Det er meget positivt, at hastigheden er faldet på landeveje i hele landet. Der er især grund til at rose bilisterne på Fyn, Sjælland og øerne for at være de bedste til at overholde hastighedsgrænsen. Selv en lille hastighedsoverskridelse kan være fatal, hvis man kommer ud i rabatten, rammer en anden bil eller f.eks. børn, der cykler på landevejen, siger Michelle Laviolette, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Overvurderer egne evner

Når der trædes for hårdt på speederen på landevejene, så skyldes det ofte, at bilisterne ikke tænker over, hvilken risiko der er forbundet med at køre for stærkt.

Mange bilister oplever ikke landevejene som farlige, selv om det er på landevejene, at to ud af tre trafikdrab sker.

 

Antallet af personer, der har mistet livet på landeveje fra 2008 til og med 2012:

 

Fyn: 57

 

Sjælland: 204

 

Jylland: 567

 

(kilde: Vejdirektoratet og Rådet for Sikker Trafik).

 

I forbindelse med fartkampagnen ”Sænk farten – en lille smule betyder en hel del” har Q8 i en interviewundersøgelse spurgt bilisterne, hvorfor de kører for stærkt.

 

Blandt de bilister, der siger, at de indimellem eller ofte kører for stærkt på landevejene, lyder begrundelsen sådan her:

 

■At forholdene på stedet gør, at det er forsvarligt: 36 %

 

■Jeg følger trafikken: 32 %

 

■Jeg tænker ikke over min fart og kommer til at køre for stærkt: 20 %

■Jeg har travlt: 4 %

 

■Det er vane for mig at køre for stærkt: 3 %

 

■Andet/ved ikke: 5 %

 

(Kilde: YouGov for Q8).

 

For at minde bilisterne om at overholde hastighedsgrænsen har Rådet for Sikker Trafik, Q8 og 76 kommuner sat 6000 skilte op langs vejene i hele oktober måned.

Politiet er derude

Politiet bakker op med fartkontroller på bl.a. landevejene for at få flere til at overholde hastighedsgrænsen. Fra den 21. – 27. oktober sætter politiet ind samtidig med fartkontrol i alle politikredse.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com