Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Stiholt sender Kaj & Bøje til Grønland

Søgeord:

24. august 2016  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

741 gange

Læses i øjeblikket af:

1

 Terrængående køretøjer er nødvendige.

Royal Arctic Line (RAL) satser igen på Scania til at sikre distribution af livsvigtige fornødenheder til bygderne langs de barske grønlandske kyster. Og igen er det Stiholt, der har stået for levering af de nye biler.

 

Der er tale om to nye Scania P 410 CB 6x6 HHZ containerbiler. De er døbt Kaj og Bøje fra de populære TV-reklamer og er helt ens bortset fra navnene og farven på CP16-førerhusene.

 

Bilernes rygrad består af HHZ-chassiser (H for Høj styrke, H for Høj chassishøjde og Z for 3x39 mm bladfjedre for og 8x30 mm bladfjedre bag). Scanias 6-cyl. 13-liters rækkemotorer på 410 hk samt 6-trins GA776-automatgearkasser udgør drivlinen sammen med 9-tons AMD901 foraksler med navreduktion og 30-tons BT301 tandembogier ligeledes med navreduktion. Det giver en teknisk totalvægt på max. 39 tons på de tre enkeltmonterede aksler.

Opbygningerne er leveret af SAWO i Støvring og består af XR26S.51 kroghejs med CHU-rammer (Container Handling Units) til håndtering af 20” containere. Bagest på kroghejset er der monteret kraftige vippe-konsoller, så containerne kan hales direkte op på bilen. Stiholt i Hjørring har desuden udrustet bilerne med 20-tons hydraulisk Sepson-spil i fronten.

 

Lastbilerne spiller en afgørende rolle ved levering af friske forsyninger til grønlænderne. Når RAL-skibet kommer til en bygd, hejses først et landgangsfartøj ned på vandet. Derefter hejses en 20” container ned på landgangsfartøjet, og til sidst følger lastbilen. Så går turen ind til kysten, hvor lastbilen trækker containeren op med kroghejset og kører i land direkte på stranden.

 

Mens lastbilen kører op til bygdens butik, sejler landgangsfartøjet tilbage efter flere lastede containere og retur med de tomme. Når leveringen er gennemført, køres lastbilen tilbage på landgangsfartøjet og sejles ud til skibet. Herefter hejses først lastbil og derefter landgangsfartøjet ombord på skibet, som fortsætter til den næste bygd. Og så starter hele operationen forfra.

De to nye Scania P 410 6x6 erstatter et par ældre Scania P 114 6x6 efter ca. ti års tro tjeneste hos RAL. P 114'erne er blevet solgt videre på Grønland og vil køre videre lokalt.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com