Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Succes for Søværnets pirat-indsats

Søgeord:

29. januar 2014  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

2305 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Domstol i Kenya idømmer 24 somaliske pirater, der blev ”taget på fersk gerning” af det danske orlogsskib Esbern Snare i 2011, lange fængselsstraffe.

Domstol i Kenya idømmer 24 somaliske pirater, der blev ”taget på fersk gerning” af det danske orlogsskib Esbern Snare i 2011, lange fængselsstraffe.Af Lars Myrup Lassen

De 24 nu dømte pirater er alle idømt syv års fængsel for kapringen af det iranske fiskefartøj F/V Ariya, der også er kendt under kaldenavnet JELBUT 24, i december 2010.

 

Det danske orlogsskib Esbern Snare opdagede 12. Maj 2011 det formodede piratmoderskib F/V Ariya, under en patrulje langs Somalias kyst.

 

Da Esbern Snare forsøgte at standse det iransk indregistrerede fiskefartøj, begyndte piraterne om bord at skyde mod det danske orlogsskib, der var en del af NATO’s anti-piratmission Ocean Shield.

Blodig ildkamp

Besætningen på Esbern Snare besvarede ilden. Under ildkampen blev fire pirater dræbt og 10 andre såret. Hverken fiskefartøjets oprindelige besætning på 16 iranske statsborgere eller besætningen på Esbern Snare kom noget til under ildkampen.

Herefter overgav piraterne sig til Esbern Snare, der kunne befri de 16 iranske fiskere, samt behandle de 10 sårede pirater i orlogsskibets hospital.

 

Få dage senere kunne de befriede iranere gå i land i Kenya, der få uger senere indvilligede i at retsforfølge de 24 overlevende pirater.

Grundig efterforskning

Forinden havde Søværnets Militærpoliti indsamlet bevismateriale – herunder våben og andet piratrelateret udstyr – om bord på fiskefartøjet, samt fortaget indledende afhøring af de 24 somaliere og de 16 gidsler. Efterfølgende sikrede et tæt samarbejde med Udenrigsministeriet og de iranske myndigheder – der foretog yderligere afhøring af de befriede gidsler efter hjemkomsten– den bevisførelse, der nu har ført til at alle 24 somaliere i sidste uge blev dømt for kapringen.

Ifølge den engelsksprogede kenyanske avis Daily Nation, så afviste den ledende dommer ved retten i Mombasa, Richard Odenyo, at dømme de 24 for et kapringsforsøg 20. Oktober 2010, samt et væbnet overfald på et fiskefartøj.

 

Forsvareren Jared Magolo fremhævede i sin procedure de 24 nu dømtes unge alder. Han henviste her blandt andet til det faktum, at retten i tre tilfælde måtte beordre udarbejdelse af en bedømmelse af de tiltaltes alder (formentlig for at få fastslået om de tiltalte faktisk er gamle nok til at blive retsforfulgt som voksne/Red.).

 

Han hævede angiveligt, at de 10 tiltalte, der var blevet såret under ildkampen, stadig havde projektiler i kroppen og at de derfor havde brug for lægehjælp.

Tilfreds minister

Forsvarsminister Nicolai Wammen udtaler i en kommentar til dommene i Mombasa:

 

- Domsfældelsen er af stor betydning for pirateribekæmpelsen som helhed og for retsfølelsen i særdeleshed – ikke mindst for de søfolk, som er i fare for at blive piraternes gidsler, når de besejler piratfyldt farvand. Jeg er meget tilfreds med, at de danske soldaters grundige forarbejde, herunder indsamling af beviser, har ledt til, at Kenya har fældet dom over piraterne.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com