Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Svag eksport svækkede økonomien

Søgeord:

4. januar 2016  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

766 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Faldende skibsinvesteringer bærer en del af skylden.

Bruttonationalproduktet (BNP) faldt 0,4 pct. i tredje kvartal, når der korrigeres for prisudvikling og sæsonudsving, skriver Danmarks Statistik.

 

BNP-væksten er dermed revideret 0,3 procentpoint ned i forhold til første offentliggørelse. Den økonomiske afmatning skyldtes især tilbagegang i vareeksporten og industrien. I årets første tre kvartaler samlet steg BNP med 1,2 pct. i forhold til samme periode sidste år. Denne stigning var primært drevet af fremgang i husholdningernes forbrug samt produktionen inden for industri, servicebrancher primært rettet mod erhverv samt offentlig forvaltning og service. Baseret på hidtidige erfaringer kan usikkerheden på BNP-væksten generelt vurderes til ± 0,5 procentpoint.

Kraftigt fald i skibsinvesteringer

I tredje kvartal faldt de faste bruttoinvesteringer med 1,0 pct. Tilbagegangen skyldtes et markant fald i transportmiddelinvesteringerne pga. et kraftigt fald i importen af fragtskibe. Investeringerne eksklusive transportmidler steg således 2,2 pct. i tredje kvartal.

 

Faldende nettoeksport

Der var fald i eksporten og stigning i importen i tredje kvartal. Eksporten faldt 1,3 pct. og importen steg 0,7 pct. Det var hovedsageligt handlen med varer, der bidrog til den negative eksportudvikling. Importen var ligesom investeringerne påvirket af det kraftige fald for fragtskibe og ville være steget med omkring 2 pct. uden dette fald. Betragtes udviklingen i årets første tre kvartaler i forhold til samme periode sidste år faldt eksporten 0,3 pct. og importen faldt 1,0 pct. Faldene skyldtes tilbagegang i både importen og eksporten af tjenester, mens der var fremgang for udenrigshandlen med varer.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com