Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Svenskerne vil sige stop til farlige lastbiler

Søgeord:

9. oktober 2014  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

2255 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Et nyt lovforslag om beslaglæggelse af lastbiler er på vej igennem den svenske Rigsdag. Tidligere har det været juridisk vanskeligt for svensk politi at forhindre lastbiler i at fortsætte deres kørsel, selv om de begik åbenlyse ulovligheder på svenske veje.

Et nyt lovforslag om beslaglæggelse af lastbiler er på vej igennem den svenske Rigsdag. Tidligere har det været juridisk vanskeligt for svensk politi at forhindre lastbiler i at fortsætte deres kørsel, selv om de begik åbenlyse ulovligheder på svenske veje.Det ændrer lovforslaget på, oplyser ITD.

 

Fremover vil svensk politi have lov til at beslaglægge chaufførens bilnøgle, kropsvisitere chaufføren og eventuelle medpassagerer samt forsyne lastbilen med en elektronisk låseanordning, hvis de vurderer, at videre kørsel vil være uforsvarlig. Tilbageholdelse i mere end 24 timer kan prøves ved domstolene.

 

Begrundelserne for at tilbageholde en lastbil eller et vogntog kan enten være overlæs eller alvorlige brud på køre- og hviletidsreglerne. Kun ved overlæs kan hele vogntoget tilbageholdes.

- Svenskerne har hidtil haft ret lempelige regler omkring tilbageholdelse af køretøjer. I de nye, opstrammede regler fokuserer de primært på sikkerheden, og det er jo indlysende fornuftigt. Ingen kan være interesserede i, at farlige lastbiler kører videre på vejene, siger ITD’s politiske chef Nikolaj Stig Nielsen.

Cabotageforslag forliste

I det oprindelige lovforslag var der lagt op til, at brud på cabotagereglerne også kunne bruges som begrundelse for at forhindre videre kørsel med en lastbil, indtil en såkaldt sanktionsafgift var betalt. Der var endvidere lagt op til, at udenlandske køretøjer var pligtige til altid at medføre en kopi af fragtpapirerne i køretøjet som dokumentation for lovlig kørsel. Men disse forslag blev af de svenske embedsfolk vurderet som tvivlsomme i forhold til EU-retten.

Det er usikkert, hvorvidt det nylige regeringsskifte i Sverige vil betyde ændringer af forslaget, når Rigsdagen går i gang med behandlingen. Større ændringer forventes dog ikke ifølge ITD’s svenske kilder.

 

Trafikken med danske lastbiler i Sverige har gennem de senere år været stigende.

/mb
IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com