Når et Formel 1-løb afholdes, ser alting måske ud til at gå legende let. Men faktisk ligger der både et stort logistisk planlægningsarbejde og en masse transport bag disse løb. I denne artikel ser vi på, hvad der egentlig skal til for at afholde de verdenskendte motorløb.
Når du næste gang skal på ferie og brokker dig over, at fruen og børnene har taget for meget med, så husk lige på følgende tal: 50 tons udstyr, 40 dæk, 90 liter kølervæske, 2.500 liter brændstof og 200 liter motorolie, som transporteres fra løb til løb i ca. 1.000 lastbiler. Det er i runde tal, hvad hvert hold transporterer med, hver gang en kører skal deltage i et nyt Formel 1-løb. Hertil skal lægges 30 enorme mobilehomes til mandskab, og når løbet foregår på et andet kontinent, skal man lægge udstyr og mandskab til, som fylder omkring 40 skibslaste på containere samt seks Boeing 747-fly. Transporten planlægges og håndteres af DHL, som i løbet af en sæson snildt kan rejse over 132.000 kilometer og selv har omkring 100 medarbejdere ansat til at assistere ved hvert løb. Det gælder naturligvis især de større hold som Team Red Bull, Mercedes og Renault, som ligger med de laveste odds hos bookmakere som Unibet.dk til at vinde årets køremesterskab. De har nemlig tit flere reservedele med, PR-medarbejdere og rådgivere, som fylder lidt ekstra i logistikken.
En by laves om til en racerbane
Der finder også et større arbejde sted på landjorden i forbindelse med de steder, hvor Formel 1 ikke afholdes på en decideret racerbane. Langt de fleste steder kører man på baner, men i 2019 har løb været afholdt i gaderne i Baku (Aserbajdsjan), Monaco, Montreal, Singapore og Melbourne. Det er klart at sådanne gadeløb stiller kæmpe krav til både ombygninger, midlertidige tilbygninger og ikke mindst en masse sikkerhedsforanstaltninger. I flere af byerne er banen bygget som en integreret del af miljøet, men i en lille og tætbefolket by som Singapore City er man nødt til at lave forberedelse op til fire måneder før afholde af løbet. En af udfordringerne er, at løbet finder sted om natten, så der skal lægges omkring 109.000 meter kabler til ca. 1600 lysprojektorer, der lyser ruten op med 3,180,000 watt med en lysmængde på 3.000 lux, hvilket er omkring fire gange så lyst som på et fodboldstadion. Omkring 25.000 mand arbejder med at sætte sikkerhedsbarriere, hegn, midlertidige broer samt bygge billetboder og fanghegn op. Der er afsat omkring 700.000 af byens 725.000 offentlige kvadratmeter til tilskuere, 40 underholdningsgrupper på seks midlertidige sener, boder til de sulte fans og ikke mindst 15 sikkerhedsfirmaer, som holder ro og orden. Resultatet er en bane med en gennemsnitlig hastighed på 172 km/t med 23 sving.
Som du kan se, er det et kæmpe arbejde at planlægge logistikken og fodarbejdet til et Formel 1-løb. Så nu virker de der to ekstra kufferter til ferien pludselig ikke så slemt, vel?!