Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

- Brintaftale mangler støttemuligheder til vognmændene

Søgeord:

16. marts 2022  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

445 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Regeringens aftale kræver også initiativer, der kan skabe efterspørgsel hos slutbrugerne, mener ITD.

 

Regeringen præsenterede tirsdag en bred politisk aftale om et udbud på 1,25 mia. kr. til produktion af brint baseret på vedvarende energi. Men hvis aftalens positive ambitioner om at udbrede grøn brint i lastbiler skal lykkes, kræver det også initiativer, der kan skabe efterspørgsel hos slutbrugerne. Og det mangler i den politiske aftale, mener brancheorganisationen ITD, der dog ser positivt på, at man med aftalen kan se frem til et større udbud af grøn brint, som kan bruges brændstof til særligt tung lastbiltransport, hvor batteriteknologi ikke slår til.

 

Men aftalen mangler fokus på også at støtte indkøb af brintlastbiler, som endnu ikke kører på de danske veje. Ellers får man ikke udbredt grøn brint som drivmiddel i den tunge vejtransport, lyder det.

- Der er behov for at sammentænke udbud og efterspørgsel meget tættere, end regeringen gør med aftalen, som alene fokuserer på at skabe et større udbud af grøn brint. Det kan man gøre ved at støtte indkøb af brintlastbiler, som man gør i blandt andet Tyskland, Frankrig, Portugal og Spanien. Når kollegaen i andre europæiske lande kan få støtte til køb af en brintlastbil, så bør de også kunne få det i Danmark, siger Caroline Brüel, politisk chefkonsulent i ITD.

 

- Uden tilskud til brintlastbiler og en klar plan for etablering af en dansk og europæisk tankningsinfrastruktur har anvendelsen desværre stadig lange udsigter i Danmark, siger Caroline Brüel.

 

ITD ser dog positivt på, at regeringen med et bredt flertal sætter fokus på at øge produktionen og eksporten af grøn brint til blandt andet Tyskland. For der er behov for nye løsninger på energibehovet, også i transportsektoren.

- Brændstofforbrugere i Danmark og EU bliver lige nu taget som gidsel efter Ruslands invasion af Ukraine. Det har kun understreget behovet for en ambitiøs dansk og europæisk egenproduktion af brint som alternativt drivmiddel, udtaler Caroline Brüel, som også påpeger, at det danske brintmarked må tale sammen med det europæiske, og særligt i forhold til opsætning af tankningsinfrastruktur.

 

- Grøn brint må gøres tilgængeligt på tværs af EU i et tæt netværk af tankningsmuligheder. Jo hurtigere vi kan rykke på europæisk plan, jo hurtigere kan vi også rykke på den grønne omstilling af lastbiler i Danmark, siger Caroline Brüel. /anga.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk