Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Daimler dumper platooning

Søgeord:

14. januar 2019  |  

Af Lars Myrup Lassen

Læst i alt:

339 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Lastvognsproducents erfaringer fra forsøg viser spinkel businesscase.

 

Elektronisk forbundne lastvogne i tæt kolonnekørsel har i flere år været spået som en mulighed for en væsentlig besparelse på brændstofkontoen. Ud over en lavere dieselregning vil det også pynte på vejgodstransportens klimakonto i form af lavere CO2-udledninger.

 

Men fordelene ved at ”gemme” sig i slipstrømmen for den første lastvogn i kolonnen når slet ikke på de 10 procent, nogen har spået var muligt.

 

Det viser praktiske forsøg ifølge den tyske lastvognsproducent Daimler.

 

Bedste fald 4 procent

Daimler Trucks har gennemført omfattende forsøg med platooning i USA. Her viser tallene at besparelsen i bedste fald når op på 4 procent. Men da lastvognene typisk kun kan køre i platooning på en del af ruten, falder genvinsten tilsvarende. Daimler giver som eksempel en lastvognstransport, hvor 20 procent af turen er kørt i elektronisk kolonne, så er besparelsen blot 0,8 procent. Og der er vel og mærke ingen besparelse for den forrestkørende lastvogn i kolonnen.

Dertil kommer, at vejtrafikkens dynamiske natur ofte tvinger chaufførerne eller elektronikken til at ”slippe” kolonnen. Her øges brændstofforbruget, fordi vogntoget så skal bruge kræfter på at nå frem til den mistede plads.

 

Samlet ser vi en brændstofbesparelse på under én procent. Det er for lidt til at platooning kan betale sig kommercielt, forklarede chefen for Daimler Trucks for nyligt på et pressemøde i Las Vegas i delstaten Nevada i USA.

Han påpegede her, at platooning også har ulemper, og at besparelsen på brændstofregningen skal op på omkring fire procent, før det kan betale sig.

Fortsætter forsøg

Erfaringerne fra USA er samlet ved forsøg med lastvognstog i langfart. Dermed kan fordelene ved andre typer lastvognskørsel potentiel være større. Daimler understreger, at forholdene i USA heller ikke kan overføres direkte til Europa, hvor infrastrukturen og trafikmønstret er anderledes.

 

Daimler vil fortsætte de forsøg, de er i gang i samarbejde med eksterne partnere.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com