Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Fynsk varebil-opbygger bag grøn branchedialog

Søgeord:

6. oktober 2021  |  

Af Anders Per Gajhede

Læst i alt:

343 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Danlad stod for anden gang bag konferencen Bæredygtige Varebiler.

 

- Politisk har der været meget fokus på personbiler, når snakken er faldet på den grønne omstilling, men jeg synes, det var relevant, at man også tog den erhvervsmæssige del med i dialogen.

 

Ordene kommer fra Henrik Niemann Christensen, administrerende direktør i Danlad – Dansk Bilinventar A/S, der opbygger varebiler, laver bilindretning og monterer kraner.

 

Han tog således i 2020 tyren ved hornene og arrangerede messen Bæredygtige Varebiler fra selskabets adresse på Industribuen i Ejby på Fyn.

 

- Vi oplever, at folk er rådvilde omkring det, og at der er mange fordomme i at skifte til et fossilfrit køretøj. ’Skal det være el? Hvordan sørger vi for, at medarbejderne kan lade?’ Man er måske ikke helt tryg ved det i øjeblikket, så det ville vi gerne sætte fokus på, siger han.

Relevant branchedialog

Henrik Niemann Christensen fik ideen til konferencen, da han læste en artikel om Københavns Kommune, der var rådvilde omkring, hvordan de skulle beskrive deres udbud omkring offentlige leverancer.

 

- Det fik mig til at tænke, at hvis Københavns Kommune var i den situation, så måtte det være en problemstilling, andre kommuner også havde. Derudover ved jeg, der er en del private virksomheder, der er uvidende omkring den grønne omstilling, men som gerne vil vide mere. I forlængelse af det traf jeg beslutning om, at vi som Danlad ville være facilitator omkring en markedsdialog og invitere både det offentlige og private virksomheder til konference om emnet, siger Danlad-direktøren.

 

- Jeg fik god opbakning og inviterede de forskellige importører herover for på tværs at få en snak om, hvordan markedet ser ud i den kommende tid og hvilke tanker producenterne på verdensplan har på en fremtid, hvor de ser ind i omstillingen fra fossile brændstoffer til grønnere drivmidler. Sidste år havde vi eksempelvis fine indlæg fra både Volkswagen og Ford omkring, hvordan de så fremtiden for deres produkter på henholdsvis person- og varebilssegmentet. Vi havde også politiske indlæg, hvor transportministeren var med på en Skype-forbindelse. Han gav blandt andet udtryk for, at han var glad for, at der var taget initiativ til en dialog på tværs. Sidste år blev en stor succes. Gæster, oplægsholdere og udstillere gav alle udtryk for, at det var nogle gode dage, siger Henrik Niemann Christensen.

Årets Bæredygtige Varebiler i september bar overskriften ’Fra tanke til handling’, hvor messen ville undersøge nærmere, hvordan fremtiden ser ud for de forskellige alternativer til fossile brændstoffer.

 

- Vi har fået positive reaktioner fra messen. Vi mærker, at folk synes, den er relevant. Man er glade for at lytte til erfaringer og indlæg, som er relevante. Vi måler messens succes på, om indlæggene har giver relevans og input til branchen, og at man kommer tættere på at træffe nogle beslutninger, siger Henrik Niemann Christensen.

Lade-udfordringer

Direktøren fortæller, at Danlad selv har haft 3 private virksomheder tilknyttet, der har kørt testforsøg med at få elbiler i drift erhvervsmæssigt.

 

- En virksomhed havde en elvarevogn i drift i tre måneder. Bilen levede i princippet op til deres forventninger og kunne også en-til-en erstatte dieseldrevne løsninger. Udfordringen bestod i, at medarbejderne, der bor forskellige steder – eksempelvis på landet eller i lejligheder – ikke havde mulighed for at lade køretøjet op, når de havde det med hjemme, siger han.

 

Henrik Niemann Christensen tilføjer, at Elcon havde et indlæg på årets konference. Elinstallationsvirksomheden har en samlet flåde på over 700 biler. Heraf har de valgt at installere 30 elektriske køretøjer, og selskabet fortalte om erfaringerne. Blandt andet, at rækkevidden er blevet væsentligt bedre, og at TCO (total cost of ownwership) er kommet på niveau med dieseldrevne køretøjer. Dog var der igen udfordringer omkring medarbejderens muligheder for at lade køretøjerne op.

- Overordnet har vi ingen holdning til, om fremtidens drivmiddel skal være gas, brint, el eller noget andet. Vi sætter bare fokus på udviklingen. Hvis vi er i stand til at stille et interessant program op næste år, har vi gode intentioner om at arrangere Bæredygtige Varebiler igen. Vi mener selv, vi har fundet en god platform, hvor der er et behov for at dele viden på tværs, siger Henrik Niemann Christensen.

 

(Denne artikel er også bragt i Transport Tidende nummer 19/2021).

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com