Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Vejgods-rater på himmelflugt

Søgeord:

8. november 2021  |  

Af Anders Per Gajhede

Læst i alt:

822 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Det er historisk dyrt at få flyttet gods på gummihjul i Europa, bekræfter ny analyse.

 

Det har sandsynligvis aldrig været dyrere at få fragtet gods via vej i Europa, end det er nu.

 

Det viser analysen foretaget af transportanalysevirksomheden Transport Intelligence (Ti) i samarbejde med Upply og IRU, der har undersøgt den europæiske vejgodstransport i tredje kvartal 2021 – ’The European Road Freight Rate Benchmark Q3 2021’.

 

Analysen viser, at priserne har ramt historiske højder i hele Europa, drevet af en blanding af robust økonomisk vækst, globale flaskehalse i forsyningskæden, stigende omkostninger og knap kapacitet.

 

Europæisk vejfragts benchmark-indeks for 3. kvartal 2021 lå på 107,6 - 3,0 points højere end i 3. kvartal 2020. 3. kvartal 2021 er det femte kvartal i træk med satsstigninger og en stigning på 4 procent i forhold til satserne i 2. kvartal 2020. Fragtraterne forventes at stige yderligere i 4. kvartal 2021, efterhånden som efterspørgslen stiger og kapaciteten fortsat er stram.

Den opadgående rateudvikling set i 3. kvartal 2021 markerer det femte kvartal i træk, hvor det europæiske benchmark er steget. Det markerer også en stigning på 4 procent i benchmark-raterne sammenlignet med 2. kvartal 2020, hvor den værste forstyrrelse fra Covid-19-pandemien blev mærket. Den opadgående kurs til udgangen af 3. kvartal 2021 afspejler en periode, hvor trængsel, flaskehalse, kapacitetsproblemer og stigende omkostninger har skabt en potent blanding af pres på det europæiske logistikmarked, lyder det i analysen.

 

- Vi har set en støt stigning i vejtransportpriserne over de seneste seks måneder, ifølge Upply Freight Index. Ubalancen mellem en dynamisk efterspørgsel efter transport og et udbud, der er begrænset af mangel på chauffører, gør det muligt for transportørerne at øge deres takster. Denne stigning på 5 procent over 15 måneder bør bekræftes i slutningen af 2021 og begyndelsen af 2022. Fra en transportoperatørs synspunkt er denne stigning nødvendig for at dække stigningen i deres drifts- og rekrutteringsomkostninger. At opretholde dette prisniveau er ikke garanteret, og at bevare deres marginer vil være en reel udfordring i de kommende måneder, siger Thomas Larrieu, administrerende direktør i Upply. /anga.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk