Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

CO2-transportfartøj klargøres i Esbjerg

Søgeord:

1. december 2022  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

255 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Den vestjyske havneby spiller vigtig rolle i Project Greensand, der skal udvikle og demonstrere CO2-lagring i Nordsøen.

 

Blue Water og Semco Maritime klargør fartøjet Aurora Storm, der i øjeblikket ligger til kaj i Esbjerg. Inden længe skal den transportere containere med CO2 fra Belgien til Nordsøen, hvor CO2'en skal opbevares sikkert og permanent.

 

Besætninger fra Blue Water og Semco Maritime er i gang med at forberede fartøjet Aurora Storm, der er klar til at indtage en nøglerolle i Project Greensand. Aurora Storm vil transportere specialcontainere fyldt med CO2 sikkert fra Belgien til Nini West-platformen i Nordsøen. Det sker som en del af det avancerede pilotprojekt i Projekt Greensand, der har til formål at levere et væsentligt bidrag til den grønne omstilling i Danmark.

 

- Vi vil i de kommende uger arbejde intensivt med at ombygge og opgradere Aurora Storm, så vi uden problemer kan transportere beholderne med flydende CO2 fra Belgien til den danske del af Nordsøen. Vi vil installere et grillsystem på fartøjets rammestruktur, der sikrer, at containerne bliver i deres position på fartøjet, når vi sejler fra Antwerpen til Nordsøen, siger Søren G. Nielsen, chef for Chartering hos Blue Water.

Vigtig erfaring til fremtidig CO2-lagring

Ud over det såkaldte grillsystem, bliver de elektriske systemer på Aurora Storm også opgraderet. Der tilføjes rør og pumper til fartøjet, der muliggør direkte transmission af CO2 via jack-up riggen Noble Resolve fra containere ombord på Nini West platformen og derefter ned i sandstensreservoiret 1.800 meter under havbunden i Nordsøen, hvor CO2 er lagret. sikkert og permanent.

 

- Hos Blue Water ser vi store muligheder i Projekt Greensand. Vi er stolte af at være en del af et projekt, der bidrager til løsninger i den grønne omstilling. Opsamling og lagring af CO2 giver nye perspektiver – både klimamæssigt og erhvervsmæssigt. Det er et værdifuldt projekt med stærke samarbejdspartnere, og et af vores mål er at få vigtige erfaringer, som kan gavne Blue Water og Danmark i fremtiden, siger Søren G. Nielsen.

De sidste brikker falder på plads

Aurora Storm er et platformsforsyningsfartøj med et stærkt dynamisk positioneringssystem. Systemet sikrer, at fartøjet kan holde sin position stabil på havet, også under de vanskelige vejrforhold, der kan opstå i Nordsøen.

 

- Det er afgørende for Projekt Greensands pilotfase, at vi får transporteret CO2'en sikkert fra Belgien til Nordsøen. Det giver os – som de første i Europa – mulighed for at demonstrere hele værdikæden i opsamling og lagring af CO2 med henblik på at gøre en forskel for klimaet. Aurora Storm er en af de sidste og vigtigste brikker i den indledende pilotfase i Projekt Greensand, siger Søren R. Poulsen, projektdirektør i Projekt Greensand.

Aurora Storm ligger til kaj i Esbjerg de næste tre-fire uger, hvorefter skibet kan sejle mod Antwerpen, hvor containerne med flydende CO2 skal lastes.

 

- Vi er selvfølgelig meget tilfredse med, at Aurora Storm nu bliver klargjort på havnen i Esbjerg. Med sikkerhed i højsædet kan vi påvise, at CO2 kan lagres i Danmark - og dermed bidrage væsentligt til den grønne omstilling, siger Søren R. Poulsen.

 

Mens forberedelsen af Aurora Storm er i fuld gang, arbejdes der også intensivt på at inspicere, opgradere og optimere offshoreriggen Noble Resolve, der ligesom Aurora Storm er ankommet til Esbjerg Havn. Medarbejdere fra Semco Maritime – endnu et konsortiummedlem af Project Greensand – har udvalgt og leveret udstyr til både Aurora Storm og Noble Resolve, og de spiller nu en nøglerolle i forberedelsen.

- Vi er glade for, at Aurora Storm og Noble Resolve er ankommet til Esbjerg, så vi kan fortsætte arbejdet med Projekt Greensand. Vi har lagt et intenst arbejde i at designe og udvikle løsninger til lagring af CO2 i Nordsøen. Vi går nu ind i den afgørende fase, hvor alt skal installeres, før vi kan begynde arbejdet på Nini-feltet, siger Anders Benfeldt, Senior Vice President for Oil & Gas hos Semco Maritime.

 

Dermed er de sidste forberedelser på både skib og offshorerig til Project Greensand nu i gang, inden Project Greensand efter planen skal oplagre CO2 i Nordsøen omkring årsskiftet.

 

Projekt Greensand er i øjeblikket i pilotfasen, hvor lagringsprocessen udvikles, testes, demonstreres og overvåges. I 2025 sigter Project Greensand på at lagre op til 1,5 mio. ton CO2 årligt og derefter op til 8 mio. ton CO2 om året fra 2030.

Konsortiet bag Project Greensand består af 23 danske og internationale virksomheder og organisationer, der arbejder hårdt på at levere et væsentligt bidrag til den grønne omstilling. I december 2021 tildelte EUDP Projekt Greensand 197 mio. kr. med henblik på at udvikle og demonstrere CO2-lagring i Nordsøen.

 

/anga.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk